Večeras lokalno obilnija kiša, nestabilno i sparno do utorka

U narednim satima u Vojvodini, a svakako i u ostatku Srbije, nestabilno vreme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Obzirom da su padavine konvektivnog porekla, jasno je da neće biti ujednačene, pa će tako negde do ponoći pasti svega 5-10mm vodenog taloga, ali bi ponegde moglo pasti i do 50-60mm kiše. Ciklon čiji će se centar premeštati prema jugoistoku, duž Jadrana, uticaće na vreme u našim krajevima sve do utorka, nakon čega sledi stabilizacija vremena.

Centar ciklona u subotu sredinom dana (WRF)

Dejstvo ovog dobro razvijenog ciklona rezultovaće promenljivim i nestabilnim vremenom, sa povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a sporadično će biti i vremenskih nepogoda sa obilnom kišom, jakim vedrom i pojavom grada (govorimo na nivou cele zemlje). Obzirom da u danima vikenda neće značajnije zahladiti, već će se maksimalne temperature kretati između 28 i 32°C, do ponedeljka će biti i dosta sparno i „teško“ vreme.

Još jednom treba istaći da će padavine biti neujednačene, pa će se tako bitno razlikovati čak i unutar jedne opštine, a kamoli regiona. Neki predeli će dobiti ozbiljnu kišu, a negde će se suša nastaviti. U svakom slučaju, situacija sa deficitom vlage će nakon ovog ciklona biti dosta bolja u većini predela.

Ukupne padavine do utorka uveče u regionu (GFS)
Ukupne padavine do utorka uveče u regionu (ECMWF)

Povremena kiša za vikend, više na zapadu Vojvodine i Srbije

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno, toplo i sparno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Ponegde su moguće i vremenske nepogode sa gradom, obilnom kišom za kratko vreme, i jakim vetrom.

Više padavina u nedelju se očekuje na zapadu, jugozapadu, i jugu Srbije. Kada govorimo o Vojvodini, više kiše očekuje se takođe u zapadnim i jugozapadnim predelima pokrajine, dok će na severu i istoku tokom većeg dela dana biti suvo.

U danima vikenda jutarnje temperature će se kretati između 17 i 20°C, a maksimalne dnevne će biti u intervalu od 27 do 30°C u subotu, odnosno između 28 i 31°C u nedelju.

Stabilizacija od utorka

Nakon nedelje, tokom koje se na području Vojvodine ne očekuju značajnije padavine, u ponedeljak bi ponovo bilo više nestabilnosti, uz povremenu kišu i pljuskove, ali i manji pad temperatura. U ponedeljak maksimalne temperature između 25 i 28°C.

Od utorka sledi stabilizacija vremena, i postepen porast temperatura, koje će se sredinom naredne sedmice u najtoplijem delu dana kretati oko 30°C. Bez vrućina. U utorak i sredu će biti sparno, dok bi od četvrtka trebala situacija da se popravi i po tom pitanju.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!