Večeras i sutra grmljavinski pljuskovi donose lokalno obilnije padavine uz pad temperatura

Na području Vojvodine, tačnije na području Srema, i danas poslepodne bilo je kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, međutim glavna “porcija” treba da usledi večeras i tokom noći, kao i u subotu tokom dana, kada nas uz priliv hladnijeg vazduha očekuje i česta pojava pljuskova sa grmljavinom, koji ponegde mogu doneti obilnije padavine za kratko vreme.

Sinoptička situacija u noći ka subotu (GFS)
Sinoptička situacija u noći ka subotu (GFS)

U subotu se očekuje prolazak ose doline preko našeg područja, uz uspostavljanje severozapadnog visinskog strujanja. Oblaci će nam večeras stizati sa zapada, dok će već do jutra strujanje okrenuti na već pomenuto severozapadno uz advekciju hladnijeg vazduha.

Večeras sledi destabilizacija

Već u nastavku večeri treba očekivati destabilizaciju atmosfere na području Vojvodine uz pojavu pljuskova sa grmljavinom. Izolovano bi grmljavinski procesi mogli biti vrlo intenzivni uz pojavu obilnih padavina, jakog i olujnog vetra. Noć će takođe biti nestabilna uz mestimičnu kišu, i pljuskove praćene grmljavinom.

Akumulacija padavina 3h (ARW)
Akumulacija padavina 3h (ARW) – lokalno moguće obilnije padavine

Sutra niže temperature uz povremenu kišu i pljuskove

U subotu će biti znatno svežije, ali ne i hladno vreme za ovo doba godine. Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 22 i 24°C. Tokom čitavog dana biće pretežno do potpuno oblačno vreme, tek ponegde mogući su kraći sunčani intervali. Povremeno se očekuju kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, koji bi ponegde mogli biti i vrlo obilni i doneti velike količine kiše za kratko vreme (uglavnom sredinom dana i popodne).

U subotu lokalno obilnije padavine (ARW)
U subotu lokalno obilnije padavine (ARW)

Kao što se vidi na iznad prikazanoj karti akumulacije padavina za 3 sata, sutra su lokalno moguće obilnije padavine. Ova karta se naravno ne može tumačiti bukvalno, i upitno je gde će biti obilnijih padavina i u kojoj meri.

Sutra će sredinom dana duvati i pojačan – umeren, na udare povremeno i jak severozapadni vetar, što će dodatno pokvariti utisak, pa će dan možda više ličiti na kraj aprila ili početak oktobra, nego na početak jula.

U nedelju prolepšanje uz porast temperatura, ali vetrovito

Već drugog dana vikenda očekuje se delimično razvedravanje, pa će u nedelju na području Vojvodine preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Uz dnevni razvoj oblačnosti u poslepodnevnim časovima moguća je retka i izolovana pojava pljuskova, što znači da će se ipak u većini mesta zadržati suvo vreme.

Vetrovito u nedelju (ARW)
Vetrovito u nedelju (ARW)

Nakon jutarnjih temperatura koje će se kretati između 16 i 18°C, maksimalne dnevne temperature će se kretati između 25 i 27°C. Duvaće pojačan severozapadni vetar.

Detaljnu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd možete pratiti putem OVOG LINKA

Ponedeljak ponovo donosi češće pljuskove

U ponedeljak će preovladavati promenljivo oblačno i ponovo nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinama. Temperature se neće bitnije menjati u odnosu na nedelju, a očekuje se i postepeno slabljenje severnog i severozapadnog vetra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *