U subotu lokalni pljuskovi, sledeće sedmice i do 36-37°C

Još tokom predstojeće noći i subote očekuju se ređi lokalni pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom u zapadnoj polovini Vojvodine, odnosno delovima Bačke i Srema (što ne znači da će Banat biti u potpunosti “pošteđen”). Potom će od drugog dana vikenda uslediti sasvim stabilno, i svakim danom sve toplije vreme, da bi kulminacija tropskog talasa usledila sredinom sledeće sedmice.

Iako se očekuje da padavinama u narednih 36 sati bude zahvaćen manji deo Vojvodine, padavine bi izolovano mogle biti obilnije. U subotu će duvati uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar, uveče u okretanju na severoistočni. Jutarnje temperature će se kretati između 18 i 20°C, a maksimalne dnevne od 28 do 32°C. Toplije će biti u Banatu.

Drugog dana vikenda preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i suvo. Uticaj termobaričkog grebena (anticiklona) će jačati. Očekuje se i pojava jutarnje sumaglice. Jutarnje temperature će se kretati između 19 i 21°C (ponegde tropska noć), a maksimalne dnevne od 32 do 34°C. Duvaće slab do umeren severoistočni vetar.

Početkom i sredinom naredne sedmice očekuje se pretežno sunčano i tropski toplo vreme, uz pojavu tropskih noći. U ponedeljak i utorak jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 20 i 22°C, a maksimalne dnevne od 33 do 35°C. Biće sparno!

Vrhunac tropskog talasa trebao bi da usledi sredinom naredne sedmice (ECMWF) – tropicaltidbits.com

Još više temperature treba očekivati u sredu i četvrtak naredne sedmice, kada se i očekuje kulminacija ovog tropskog talasa. Tokom ova dva dana očekuju se maksimalne temperature između 35 i čak 37°C. Ovakve temperature imali smo i tokom druge dekade jula.

Promena moguća od 25.08

Dok bi početak i sredinu naredne sedmice obeležilo stabilno i veoma toplo vreme (najtopliji deo ovogodišnjeg avgusta), istovremeno i sparno što će dodatno otežati situaciju, krajem naredne sedmice moguća je nova promena, koja još uvek nije sasvim izvesna, a reč je o novoj ciklonskoj aktivnosti u regionu.

Samim tim, u petak i narednog vikenda moguće su lokalne nestabilnosti u vidu pljuskova i grmljavine, kao i barem manji pad temperatura.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *