U petak letnji maksimumi iznad 30°C, do utorka bez kiše

Iako je do kalendarskog početka leta po astronomskom (zvaničnom) kalendaru ostalo više od mesec dana, a čak i do meteorološkog leta imamo još gotovo tri nedelje, danas (četvrtak) smo beležili prave letnje temperature, gotovo tropske. Sutra će biti još toplije, uz maksimalne temperature iznad 30°C, dok će u danima vikenda biti neznatno prijatnije. Prve nestabilnosti i kapi kiše moguće su od utorka.

Danas su se maksimalne temperature na teritoriji Vojvodine kretale uglavnom oko 30°C, ali je u Somboru recimo zabeleženo čak 31.6°C. U petak se očekuju jutarnje temperature između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 30 do 32°C. Duvaće slab i umeren, zapadni i severozapadni vetar. Biće pretežno sunčano, uz umereno naoblačenje kasno poslepodne i uveče, kada je tek sporadično moguća po koja kap kiše.

Očekivani maksimumi u petak 13. maja ECMWF model (Source: meteologix.com)

U danima vikenda preovladavaće malo do umereno oblačno vreme, sa dužim sunčanim intervalima. Više oblaka treba očekivati u subotu u drugom, a u nedelju u prvom delu dana, međutim zadržalo bi se suvo vreme. U subotu će duvati umeren severozapadni vetar, a u nedelju slab do umeren, istog smera.

U subotu će se minimalne temperature kretati između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C. Drugog dana vikenda jutarnji minimumi kretaće se između 11 i 13°C, a dnevni maksimumi od 26 do 28°C.

U utorak nakon pljuskova pad temperatura

U ponedeljak će biti malo do umereno oblačno, suvo i još uvek neobično toplo vreme za ovo doba godine. U najtoplijem delu dana živa u termometrima kretaće se oko 30°C. Promenu vremena treba očekivati u utorak 17. maja, kada bi u poslepodnevnim i večernjim časovima bilo lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

U utorak se još uvek zadržavaju visoke temperature za ovo doba godine, obzirom da će do priliva hladnijeg vazduha doći u drugom delu dana, ukoliko ne bude neke promene. To znači da ćemo i u utorak meriti maksimalne temperature oko 30°C, dok bi osetno prijatnije bilo od srede 18. maja, kada će maksimalne temperature biti ispod 25°C.

Više detalja o ovoj promeni, i uopšteno o vremenskim prilikama naredne sedmice, pisaćemo najverovatnije u nedelju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *