U nedelju hladna januarska kiša, nakon čega sledi nekoliko dana prave zime i umerenih do jakih mrazeva

Tokom petka i subote u Vojvodini će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, tokom petka još uvek sa dosta sunčanih intervala. U subotu je moguća slaba i kratkotrajna kiša samo ponegde, a tokom ova dva dana temperature ostaju znatno iznad prosečnih vrednosti za I dekadu januara. Do priliva hladnijeg vazduha će doći u nedelju u drugom delu dana, nakon čega će uslediti nekoliko dana sa umerenim i jakim mrazevima, a postoji mogućnost i da budu zabeležena dva ledena dana.

Maksimalne temperature u petak će se kretati između 12 i 15°C, dok u subotu ponegde može biti izmereno i 16°C. Dok će se u petak minimalne temperature kretati uglavnom između 1 i 4°C, u subotu će jutro biti toplije, uz jutarnje minimume između 6 i čak 9°C. Tokom ova dva dana duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, tokom subote u Banatu na udare jak.

Promena vremena uslediće u nedelju 7. januara, kada treba očekivati jače naoblačenje sa povremenom kišom, ali još uvek je rano pisati o količini padavina. Za sada su projekcije takve da treba očekivati manju količinu padavina, uglavnom do 5mm. Maksimalne temperature u nedelju će se kretati između 8 i 10°C. Duvaće umeren, na udare jak, vetar severnih smerova.

Geopotencijal i sinoptička situacija za ponedeljak 8. januar po GFS modelu 12Z (Izvor: wxcharts.com)

Uz priliv hladnijeg vazduha tokom noći ka ponedeljku, a kada će duvati i umeren, na udare jak severni i severozapadni vetar, očekuje se kiša pređe u susnežicu i sneg. Tako bi u većem delu Vojvodine u ponedeljak ujutru moglo da dođe do formiranja manjeg snežnog pokrivača, simbolične visine. Nakon jutarnjih temperatura između -2 i 0°C, dnevne temperature u ponedeljak će biti praktično identične, obzirom na konstantno doticanje hladnijeg vazduha. Slab sneg očekuje se i u nastavku dana tokom ponedeljka, tako da postoje šanse da veći deo Vojvodine dobije pokrivač visine 2-3cm.

Umeren do jak mraz sredinom sedmice

Krajem prve dekade januara i na samom početku druge, očekuje nas (konačno) hladniji period aktuelne zime. U periodu ponedeljak-četvrtak maksimalne temperature kretaće se uglavnom između -2 i 1°C, što znači da će ponegde biti zabeležen i ledeni dan (Tmax <0°C). U sredu i četvrtak treba očekivati najniže minimume, a što će zavisiti i od količine oblačnosti u ovim danima. Gotovo je izvesno da će minimumi biti ispod -5°C, a postoje šanse da se minimalne temperature spuste i do -10°C ponegde.

Očekivane minimalne temperature u sredu ujutru u regionu prema ECMWF modelu 00Z (Izvor: meteologix.com)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *