U nastavku dana lokalni grmljavinski procesi, u Banatu i danas pojačan vetar

U drugom delu dana u Sremu i Bačkoj očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom, koji ponegde mogu doneti i vremenske nepogode, pre svega u vidu lokalno obilnijih padavina, ali i pojave jakog i olujnog vetra, kao i grada, u zoni pljuska. U Banatu, kao i u severnim delovima Bačke šanse za vremenske nepogode gotovo i da ne postoje, obzirom da će u ovim krajevima duvati pojačan jugoistočni vetar, i oblačni sistemi će ulaskom u ovaj prostor oslabiti, te samo mestimično donositi pljusak praćen grmljavinom, dok će u nekim mestima ovih krajeva ostati potpuno suvo.

Oblačnost će se danas premeštati u južnoj struji prema severu, odnosno u jugozapadnom visinskom strujanju prema severoistoku. Dakle, potrebno je da pogledate prema jugu i jugozapadu kakvi oblaci vam stižu. Najintenzivniji grmljavinski procesi na području Vojvodine očekuju se negde između 14 i 18 časova, dok će pljuskova sa grmljavinom biti i u večernjim satima (ugl. u Sremu i Bačkoj, a najmanje u Banatu gde će oblaci značajno slabiti), ali bez šansi za nepogode.

U Banatu duva i duvaće do kraja dana jak jugoistočni vetar uz udare olujne jačine, naročito na jugu Banata. Maksimalne temperature danas će se kretati između 27 i 29°C.

Vremenske prilike do kraja aktuelne sedmice

U sredu će u Vojvodini preovladavati promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. Ipak, ne treba u potpunosti isključiti mogućnost za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom u drugom delu dana (kasnije popodne i uveče), naročito na jugu Banata i u Sremu. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Maksimalne temperature biće u manjem padu i kretaće se između 25 i 27°C.

U četvrtak se očekuju još malo niže maksimalne temperature, od 24 do 26°C. Promenljivo i nestabilno vreme nastaviće se i u četvrtak, međutim očekuje se ponovo samo ređa pojava kiše i pljuskova, i ponovo sa najvećom verovatnoćom na jugu Banata. Određene promene u prognozi su moguće, i o tome ćemo izvestiti u našoj trodnevnoj prognozi.

Petak bi za razliku od srede i četvrtka mogao biti nestabilniji dan za veći deo Vojvodine, uz češću pojavu pljuskova sa grmljavinom na širem području, dok će potom u danima vikenda uslediti najverovatnije stabilnije, ali vetrovito vreme, uz pojačan jugoistočni vetar. Biće prijatno toplo vreme za III dekadu maja, uz maksimume između 26 i 28°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *