U delovima Evrope zabeleženi novi temperaturni rekordi, tropski talas stiže i do nas, za vikend ponegde preko 35°C

Danas su oboreni brojni temperaturni rekordi u delovima Francuske, zemalja Beneluksa, pa čak i juga Engleske. Najtoplije je bilo u Francuskoj i Holandiji, gde su današnje temperature dostizale tropskih 43°C. Narednih dana i kod nas sve toplije, u subotu će maksimalne temperature dostizati 35°C, dok bi u nedelju ponegde živa u termometru mogla dostići čak i 37°C. Dobra vest je da osveženje stiže već u nedelju krajem dana.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2379515025663439/

Tropski talas stiže i do Srbije, najtoplije u nedelju

Narednih dana će i na području Srbije, pa tako i Vojvodine, biti veoma toplo vreme uz dalji porast temperatura.

Tokom petka i subote preovladavaće uglavnom malo do umereno oblačno vreme, u petak uveče i u noći ka suboti biće uslova za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Dok će u subotu tokom dana biti uglavnom suvo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, u večernjim časovima ponovo će biti uslova za lokalne grmljavinske pljuskove.

U petak se još uvek očekuje prijatna jutarnja temperatura, dok će od subote i jutarnje temperature biti u značajnijem porastu. Tako će se minimalne temperature u petak kretati između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne od 32 do 34°C.

U subotu će se minimalne temperature kretati između 19 i 21°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 33 do 35°C.

U subotu i do 35°C (ARW)
U subotu i do 35°C (ARW)

Nedelja će biti najtopliji dan u tropskom talasu koji je faktički počeo već danas, uz maksimalne temperature do 33°C na području Vojvodine. Nakon tropske noći uz jutarnje minimume između 20 i 23°C, u najtoplijem delu dana u nedelju živa u termometrima će se kretati između 34 i čak 37°C na području Vojvodine. Naravno, određene promene u prognozi su moguće, i o tome ćemo pisati narednih dana.

U nedelju pojedini modeli daju ido 39°C (ARW)
U nedelju pojedini modeli daju i do 39°C (ARW) – ipak to je teško ostvarivo

Prijatnije od ponedeljka

Nakon što je u nedelju kasno poslepodne, uveče i tokom noći ka ponedeljku moguć jači razvoj oblačnosti uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom i mogućnost za vremenske nepogode (što ne predstavlja iznenađenje pri dolasku hladnog vazduha na vrlo zagrejanu podlogu), od ponedeljka treba očekivati osveženje i prijatnije temperature.

Lokalne nestabilnosti u nedelju kasno poslepodne (ARW)
Lokalne nestabilnosti u nedelju kasno poslepodne (ARW)

Početkom sledeće sedmice biće promenljivo oblačno uz lokalne nestabilnosti u vidu pljuskova sa grmljavinom, dok će se temperature u najtoplijem delu dana spustiti na oko i malo ispod 30°C. Više informacija o osveženju i vremenskim prilikama početkom naredne sedmice očekujte u subotu.

Tokom prve dekade avgusta ne bi trebalo očekivati temperature iznad 33°C, već bi temperature bile uglavnom primerene kalendaru. Više detalja u prognozama početkom naredne sedmice.

Predlažemo da u narednim danima pratite našu trodnevnu prognozu vremena za Beograd i Vojvodinu, koju ćemo svakodnevno ažurirati, i na taj način se informišete o očekivanim temperaturama do kraja sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *