U delovima Evrope zabeleženi novi temperaturni rekordi, tropski talas stiže i do nas, za vikend ponegde preko 35°C

Danas su oboreni brojni temperaturni rekordi u delovima Francuske, zemalja Beneluksa, pa čak i juga Engleske. Najtoplije je bilo u Francuskoj i Holandiji, gde su današnje temperature dostizale tropskih 43°C. Narednih dana i kod nas sve toplije, u subotu će maksimalne temperature dostizati 35°C, dok bi u nedelju ponegde živa u termometru mogla dostići čak i 37°C. Dobra vest je da osveženje stiže već u nedelju krajem dana.

U Francuskoj i Holandiji maksimalne temperature dostizale su danas čak 43°C. U pojedinim delovima Francuske, zemalja…

Publiée par VojvodinaMeteo sur Jeudi 25 juillet 2019

Tropski talas stiže i do Srbije, najtoplije u nedelju

Narednih dana će i na području Srbije, pa tako i Vojvodine, biti veoma toplo vreme uz dalji porast temperatura.

Tokom petka i subote preovladavaće uglavnom malo do umereno oblačno vreme, u petak uveče i u noći ka suboti biće uslova za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Dok će u subotu tokom dana biti uglavnom suvo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, u večernjim časovima ponovo će biti uslova za lokalne grmljavinske pljuskove.

U petak se još uvek očekuje prijatna jutarnja temperatura, dok će od subote i jutarnje temperature biti u značajnijem porastu. Tako će se minimalne temperature u petak kretati između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne od 32 do 34°C.

U subotu će se minimalne temperature kretati između 19 i 21°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 33 do 35°C.

U subotu i do 35°C (ARW)
U subotu i do 35°C (ARW)

Nedelja će biti najtopliji dan u tropskom talasu koji je faktički počeo već danas, uz maksimalne temperature do 33°C na području Vojvodine. Nakon tropske noći uz jutarnje minimume između 20 i 23°C, u najtoplijem delu dana u nedelju živa u termometrima će se kretati između 34 i čak 37°C na području Vojvodine. Naravno, određene promene u prognozi su moguće, i o tome ćemo pisati narednih dana.

U nedelju pojedini modeli daju ido 39°C (ARW)
U nedelju pojedini modeli daju i do 39°C (ARW) – ipak to je teško ostvarivo

Prijatnije od ponedeljka

Nakon što je u nedelju kasno poslepodne, uveče i tokom noći ka ponedeljku moguć jači razvoj oblačnosti uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom i mogućnost za vremenske nepogode (što ne predstavlja iznenađenje pri dolasku hladnog vazduha na vrlo zagrejanu podlogu), od ponedeljka treba očekivati osveženje i prijatnije temperature.

Lokalne nestabilnosti u nedelju kasno poslepodne (ARW)
Lokalne nestabilnosti u nedelju kasno poslepodne (ARW)

Početkom sledeće sedmice biće promenljivo oblačno uz lokalne nestabilnosti u vidu pljuskova sa grmljavinom, dok će se temperature u najtoplijem delu dana spustiti na oko i malo ispod 30°C. Više informacija o osveženju i vremenskim prilikama početkom naredne sedmice očekujte u subotu.

Tokom prve dekade avgusta ne bi trebalo očekivati temperature iznad 33°C, već bi temperature bile uglavnom primerene kalendaru. Više detalja u prognozama početkom naredne sedmice.

Predlažemo da u narednim danima pratite našu trodnevnu prognozu vremena za Beograd i Vojvodinu, koju ćemo svakodnevno ažurirati, i na taj način se informišete o očekivanim temperaturama do kraja sedmice.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!