U četvrtak najhladnije jutro uz minimume često ispod -10°C i maglu, uskoro STIŽE OTOPLJENJE!

Očekuje nas verovatno najhladnija noć tokom aktuelnog ledenog talasa, uz jutarnje minimume uglavnom između -13 i -9°C u četvrtak, a nije isključeno da ponegde bude još hladnije. Hladnije će biti u predelima sa snegom na tlu, dakle prvenstveno u Sremu. Očekuje se i česta pojava magle, koje će mestimično biti i narednih dana, ali u manjoj meri.

Kao što nam je već poznato, u skladu sa našim ranijim najavama, u najvećem delu Vojvodine došlo je do formiranja manjeg snežnog pokrivača, dok je dvocifrena visina snega izmerena u Sremu:

Instagram will load in the frontend.
Instagram will load in the frontend.

Dok će u četvrtak preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, nakon jutarnje magle (koja će se ponegde zadržati i pre podne), u petak će biti umereno do pretežno oblačno, uz mogućnost za povremeno provejavanje snega mestimično. Nemerljiva količina padavina. U četvrtak će se maksimalne temperature kretati između -3 i 0°C, a jedino u mestima gde se (eventualno) magla raziđe ranije, živa u termometru može blago preći u plus. Dakle, ledeni dan. Sledećeg dana, u petak, minimalne temperature kretaće se između -8 i -4°C, a maksimalne dnevne od -1 do 1°C. Hladnoća će već malo popustiti u odnosu na četvrtak.

U četvrtak će duvati slab, ređe umeren zapadni vetar, a u petak slab do umeren severozapadni.

Potom će prvog dana vikenda biti pretežno sunčano, a u nedelju promenljivo oblačno vreme, uz dalji postepen porast temperatura. Očekuje se uglavnom umeren mraz u danima vikenda, uz jutarnje minimume između -8 i -5°C, a maksimalne temperature kretaće se između -1 i 2°C u subotu, odnosno od 1 do 3°C u nedelju.

Sledeće sedmice merićemo preko 10°C

Najpre bi ponedeljak 15. januar mogao biti meteorološki zanimljiv, ali i potencijalno opasan dan, obzirom na mogućnost da pored susnežice i snega bude i ledene kiše. Još uvek je rano za iznošenje detalja, i konkretnije ćemo moći da pišemo u subotu 13. januara, ali za sada je jasno da u ponedeljak treba očekivati nove padavine, dok će do ponedeljka (izuzev sporadičnog provejavanja snega u petak) biti suvo i bez padavina.

Modeli sve složniji da će drugi deo naredne seddmice biti topliji od proseka – GFS 12Z (Izvor: tropicaltidbits.com)

Kako naredna sedmica bue odmicala, tako treba očekivati advekciju toplijeg vazduha na naše područje, uz slabe i umerene jutarnje mrazeve, ali uz dnevne temperature koje bi od 17-18. januara mogle da prelaze 10°C. Otopljenje je sasvim siguran scenario, a još ostaje da vidimo u kojoj meri će biti izraženo.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *