Suvo tokom cele sedmice, vrućina od četvrtka

Narednih dana naše područje biće pod uticajem anticiklona, što će značiti stabilno i postepeno sve toplije vreme. Krajem sedmice očekuje se uticaj visinskog ciklona, što bi trebalo značiti i destabilizaciju atmosfere početkom sledeće sedmice. Još tokom utorka i srede ostaje umereno toplo vreme, uz temperature do 33°C koje su uobičajene u prvoj polovini avgusta, dok će od četvrtka ponovo uslediti najmanje četiri vrela letnja dana.

Preostali dana do kraja aktuelne sedmice biće prilično jednolični, u znaku pretežno sunčanog vremena, uz postepen porast temperatura. Jedino danas do kraja dana i u sredu očekuje se umeren razvoj dnevne oblačnosti u poslepodnevnim časovima, većinom uz zadržavanje suvog vremena, iako danas ne treba isključiti po koji izolovan kratkotrajni pljusak.

Danas će se dnevne temperature kretati između 30 i 32°C. U sredu će se u jutarnjim časovima temperature kretati između 17 i 19°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 31 do 33°C. Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar.

U četvrtak, petak, i subotu – očekuje se pretežno sunčano i postepeno sve toplije vreme. U četvrtak i petak očekuju se prijatna jutra uz minimume uglavnom između 18 i 21°C, dok će se dnevne temperature kretati uglavnom između 33 i 36°C (nešto topliji biće petak). Subota će biti neprijatno topla, ili bolje reći vruća, uz minimume između 19 i 21°C (mestimična pojava tropske noći), i maksimalne temperature između 35 i 37°C.

Kulminacija tropskog talasa je izgledna u danima vikenda ECMWF (meteologix.com)

Svakako ništa što ovog leta nismo već imali, imali smo nekoliko puta, ali ipak treba istaći da su očekivane temperature za subotu znatno i ekstremno iznad proseka, a u četvrtak i petak iznad do znatno iznad normale.

Kraj dekade (najverovatnije) prijatniji

Nedelja 7. avgust će verovatno nastaviti u sličnom maniru, uz obilje sunca i veoma toplo vreme uz maksimume oko 35°C, ali se u drugom delu dana može očekivati destabilizacija atmosfere, uz ređe pljuskove i grmljavinu. Ponovo bi u većini mesta ostalo suvo vreme, ali još uvek je rano za iznošenje detalja, pa ćemo sačekati četvrtak ili petak.

Povratak temperatura u okvire proseka tek sledeće sedmice ECMWF (wetterzentrale.de)

Početkom sledeće sedmice, u ponedeljak i utorak 8 i 9. avgusta, takođe treba očekivati promenljivo vreme uz povremene pljuskove, a očekuje se i (barem manji) pad temperature. Dnevne temperature najverovatnije će se spustiti na oko 30°C, što je i dalje prilično toplo, ali u okvirima normale za ovo doba godine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *