Stiže osetna promena vremena uz pad temperatura, do vikenda prohladno

Danas (ponedeljak) očekuje nas osetnija promena vremena, pre svega u vidu osetnog zahlađenja. Naše područje biće pod uticajem izraženog hladnog fronta, a u okviru udaljenog i snažnog ciklona sa centrom iznad Finske. U periodu do vikenda očekuje se promenljivo vreme, ali uz temperature konstantno u granicama normale (posle dužeg perioda), a u pojedinim danima i malo ispod.

Front stiže već tokom jutra

Na području Vojvodine ne očekuje se značajnija količina padavina (gledano u odnosu na region gde će padavina biti znatno više, uz sneg u brdsko-planinskim predelima, a ponegde i u nizijama), a prolazak hladnog fronta karakterisaće i pojava jakog, na udare ponegde olujnog severozapadnog vetra. U drugom delu noći i tokom jutra treba očekivati umeren do jak, a na udare ponegde olujan severozapadni vetar, sa udarima iznad 25m/s.

Jaki i olujni udari SZ vetra u ponedeljak ujutru (ARW)
Jaki i olujni udari SZ vetra u ponedeljak ujutru (ARW)

Vetar će potom oslabiti, da bi u ponedeljak uveče ponovo bio u pojačanju. U drugom delu noći i tokom jutra očekuje se kiša u većini krajeva, dok će prestanak padavina uslediti već tokom prepodneva. Tokom celog dana biće oblačno i tmurno.

Prodor hladnijeg vazduha biće vrlo intenzivan, tako da praktično neće ni biti uobičajenog dnevnog porasta temperatura, već će maksimalne dnevne temperature biti na nivou jutarnjih. Jutarnje temeprature kretaće se između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 8 do 10°C.

Razlika dnevne maksimalne temperature u odnosu na nedelju (ARW)
Razlika dnevne maksimalne temperature u odnosu na nedelju (ARW)

U utorak prohladno uz delimično razvedravanje

U utorak će biti prohladno uz umeren severozapadni vetar koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće. Tokom dana očekuje se delimično razvedravanje, pa u drugom delu dana treba očekivati i sunčane periode.

Jutarnje temperature kretaće se od 0 do 3°C, a maksimalne dnevne od 8 do 11°C.

Slab mraz i novo naoblačenje u sredu

Prema aktuelnoj prognozi u noći ka sredi i u sredu ujutru treba očekivati pretežno vedro nebo, pa su tako dosta veliki izgledi za pojavu jutarnjeg mraza (naročito prizemnog na 5cm). Dnevne temperature biće neznatno više u odnosu na utorak, a u drugom delu dana očekuje se novo naoblačenje, ali bez padavina. Vetar slab, promenljivog pravca.

Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 1°C, a maksimalne dnevne od 9 do 12°C.

Promenljiv nastavak sedmice, za vikend znatno toplije

U četvrtak i petak uz dosta oblaka moguće su nove padavine, a očekuje se i novi, manji pad temperatura. Kao što će to biti slučaj i prilikom prvog hladnog fronta, na području Vojvodine značajnije padavine se ne očekuju.

U danima vikenda na osnovu večerašnjih proračuna globalnih numeričkih modela treba očekivati promenljivu oblačnost, ali uz sunčane intervale i izostanak padavina. Naravno, ovaj period je daleko, pa su promene moguće, obzirom da je sinoptička situacija iznad Evrope dosta složena.

Moguće dnevne temperature krajem sedmice (GFS)
Moguće dnevne temperature krajem sedmice (GFS)

Uz novi porast temperatura, narednog vikenda (16-17. mart) dnevne temperature bi se kretale oko 20°C, uz vetar južnih smerova.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *