Slede tropski dani i noći uz maksimume do 37°C, sporadične nestabilnosti moguće od srede

Veoma toplo i ekstremno toplo vreme biće odlika većine dana tokom predstojeće sedmice. Biće uglavnom pretežno sunčano, povremeno uz umeren razvoj oblaka. Od srede su tek sporadično mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, ali o tome nećemo detaljno pisati za sada.

Tokom najvećeg dela naredne sedmice naše područje biće pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona). Tako će u većini dana biti i suvo i stabilno vreme, ali ne u potpunosti. Planinski predeli zemlje će od srede imati gotovo svakodnevne nestabilnosti, dok je za nizije to još uvek vrlo upitno. O tome ćemo svakako pisati u okviru naše trodnevne prognoze. Vreo afrički vazduh će konstantno strujati ka nama, preko Mediterana.

U ponedeljak nas očekuje prijatno jutro, uz minimume između 17 i 19°C, i maksimalne dnevne temperature koje još uvek neće biti ekstremno visoke, i kretaće se između 32 i 33°C. U utorak će već biti toplije, uz jutarnje temperature između 19 i 21°C (dakle uz mestimičnu pojavu tropske noći), i maksimalne dnevne od 33 do 36°C. Tokom ova dva dana duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera.

U sredu i četvrtak nas očekuju i neugodno tople tropske noći. Tropska noć je ona kada se temperatura ne spušta ispod 20°C. U sredu i četvrtak, jutarnje temperature kretaće se između 21 i 23°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 35 do 37°C. To su temperature ekstremno iznad normale za jun. U sredu će duvati umeren jugoistočni vetar.

Maksimalne temperature u sredu po ICON DWD modelu – meteologix.com

Osveženje samo opcija za vikend

Numerički modeli još uvek nisu usaglašeni u vezi sa eventualnim formiranjem visinskog ciklona u našim krajevima tokom predstojećeg vikenda, 3 i 4. jula, a samim tim i u vezi sa padom temperatura.

Određeni broj numeričkih modela zahvaljujući ciklonskoj aktivnosti i povremenim padavinama spušta dnevne maksimume na oko 30°C, dok druga polovina zadržava vrlo visoke temperature, iznad 35°C u najtoplijem delu dana, a lokalno i do 38°C. O vremenu u drugom delu sledeće nedelje, pozabavićemo se najverovatnije u sredu.

Meteogram za Novi Sad 10 dana – ECMWF

U svakom slučaju, spremite se za jednu paklenu sedmicu, povedite računa o zaštiti od visokog UV indeksa, i sprečavanju dehidratacije. Vrednosti UV indeksa biće vrlo visoke, što jeste karakteristično za ovaj period godine oko letnje dugodnevnice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *