Promenljivo i nestabilno do kraja sedmice, od petka hladnije

Period do kraja sedmice obeležiće promenljivo i nestabilno vreme sa mnogo više oblaka i znatno manje sunca, obzirom da će naše područje posle duže vremena konstantno biti pod uticajem visinskog ciklona. Do petka će temperature biti u okviru i malo iznad normale, dok će od petka uslediti hladniji period od nekoliko dana. Povremeno se očekuju kiša i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, međutim da li će to biti dovoljno za potrebe poljoprivrede?!

Narednih dana na vreme u našim krajevima uticaće visinski ciklon, čiji će se centar u utorak nalaziti na jugoistoku Evrope u oblasti Grčke, dok će se u sredu on približiti našim krajevima, i stacionirati negde iznad rumunskog dela Banata, što će pojačati njegov uticaj na vreme u Vojvodini. U svakom slučaju, sve do kraja sedmice, polje niskog vazdušnog pritiska uslovljavaće dotok vlage, a uz visoke temperature do petka, biće i nestabilno.

Sinoptička situacija u sredu (GFS)
Sinoptička situacija u sredu (GFS)

Toplo i nestabilno do petka, najviše padavina u sredu

Utorak, sredu i četvrtak obeležiće promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom, i lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Dakle, padavine će biti lokalnog karaktera. Lokalna kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, koji su najverovatniji na širem području u sredu, očekuju se uglavnom u poslepodnevnim i večernjim časovima.

U sredu su na lokalnom nivou ponegde čak moguće i obilnije padavine uz izražene grmljavinske procese.

Radarska reflektivnost u sredu kasno popodne (ARW)
Radarska reflektivnost u sredu kasno popodne (ARW)
U sredu lokalno moguće obilnije padavine (ARW)
U sredu lokalno moguće obilnije padavine (ARW)

U utorak i sredu maksimalne temperature kretaće se između 20 i 22°C, u sredu ponegde i do 23°C, dok će u četvrtak biti nešto hladnije, uz maksimalne dnevne temperature između 16 i 19°C.

U utorak i sredu duvaće slab vetar severnih smerova, u sredu u zoni pljuskova sa grmljavinom umeren i jak, dok će u četvrtak duvati slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar, uveče u okretanju na severozapadni.

U petak i za vikend hladnije

Jačanje Skandinavskog anticiklona usloviće hladan prodor sa severa u naše krajeve što će dovesti do pada temperatura, i malo ojačati ciklon na jugu Evrope, obzirom da će hladan vazduh “reagovati” sa toplijom podlogom.

U petak i u danima vikenda preovladavalo bi pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom. Još uvek je rano za detaljnu prognozu padavina, međutim večerašnje simulacije globalnih modela nisuz naročito optimistične kada je količina padavina u Vojvodini u pitanju, i uglavnom se očekuje do 10mm vodenog taloga za ova tri dana.

Dnevne temperature u regionu u subotu (GFS)
Dnevne temperature u regionu u subotu (GFS)

U petak i za vikend maksimalne dnevne temperature kretaće se između 10 i 15°C. Početkom naredne sedmice očekuje se novi porast temperatura.

Nema sumnje da očekivane padavine stižu kao spas u poslednji čas, obzirom da je suša zavladala gotovo celom Srbijom, pa tako i Vojvodinom. Međutim, ostaje dilema da li će se situacija popraviti tek mrvicu, ili značajnije – ostaje da vidimo, ali ne treba biti preterani optimista.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *