Proleće u punom sjaju ovog vikenda, od ponedeljka košava, u utorak prolazna kiša

Greben anticiklona sa centrom iznad severoistočne i istočne Evrope u predstojećim danima obezbeđivaće pretežno sunčano i stabilno vreme u našim krajevima. Ciklonska aktivnost čiji će se centar nalaziti u zapadnom Sredozemlju, usloviće izražen gradijent pritiska iznad Balkana, zbog čega se od ponedeljka očekuje uspostavljanje košavske situacije. Prolazno pogoršanje sa kišom očekuje se u utorak, naime u noći ka utorku očekuje se prolazak toplog fronta.

Sinoptička situacija iznad Evrope u utorak (GFS)
Sinoptička situacija iznad Evrope u utorak (GFS)

Sunce i prolećne temperature tokom vikenda

Danas se u celoj Vojvodini očekuje sunčano vreme, gotovo bez oblačka. Drugog dana vikenda ipak treba očekivati povećanje oblačnosti, ali će i dalje biti znatno više sunca, koje će se probijati kroz visoku oblačnost. Temperature će biti u skladu sa kalendarom. Dok će u subotu duvati slab do umeren severni i severoistočni vetar, u nedelju će vetar biti slab i promenljivog pravca, uz dalji manji porast temperatura.

Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 6°C, dok će se maksimalne dnevne u subotu kretati između 18 i 20°C, a u nedelju od 20 do 22°C.

Košava od ponedeljka

Od ponedeljka, a najkraće do četvrtka, očekuje se pojačan jugoistočni vetar – košava. Dakle, najmanje 3 dana družićemo se sa ovim “neprijateljem meteoropata i hroničnih bolesnika”.

Olujna košava u ponedeljak veče (ARW)
Olujna košava u ponedeljak veče (ARW)

Košava će početi da duva u ponedeljak tokom dana, da bi već u večernjim časovima i tokom utorka imala jake, a u Banatu i udare olujne jačine. Tokom ovih dana biće toplo vreme uz dnevne temperature često preko 20°C, osim u utorak, pa je jasno da je reč o toploj varijanti košave.

Prolazna kiša u utorak

U noći ka utorku naše područje biće pod uticajem toplog fronta ciklona u Sredozemlju. U utorak će tako pored povećane oblačnosti biti i mestimične kiše, više u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Značajnije padavine se međutim ne očekuju.

Prve naznake količine kiše u noći ka utorku (ARW)
Prve naznake količine kiše u noći ka utorku (ARW)

Od srede ponovo više sunca i toplije

Sredinom naredne sedmice treba očekivati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, i temperaturama iznad prosečnih vrednosti. U najtoplijem delu dana živa u termometrima prelaziće 20°C, a ponegde bi mogla dostizati i celih 25°C u sredu i četvrtak.

Utisak će definitivno kvariti umeren do jak jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata imati i udare olujne jačine. Pojačan vetar inače će usloviti i toplije noći, tako da se minimalne temperature neće spuštati ispod 10°C.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 538

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *