Preko 20 litara kiše palo danas, noćas sneg i ledena kiša

Danas tokom većeg dela dana kiša umerenog, povremeno i jakog intenziteta, padala je u većem delu Vojvodine. Sa druge strane, od sredine dana, na severu i severozapadu pokrajine padao je sneg, a došlo je i do formiranja snežnog pokrivača visine do 3cm.

Najviše kiše palo je u Novom Sadu (26mm), a odmah potom u Zrenjaninu (25mm). Više od 15mm vodenog taloga službeno je zabeleženo i u Sremskoj Mitrovici, Banatskom Karlovcu, i Somboru.

Noćas sneg, kiša, i ledena kiša

Padavine se u Vojvodini očekuju i tokom naredne noći, odnosno sve do jutarnjih sati. Uz dalji priliv nešto hladnijeg vazduha u prizemlju i u sloju na 1500m, kiša će u većem delu Vojvodine preći u susnežicu i sneg, osim u srednjem i južnom Banatu.

Problem će biti sloj na oko 700m visine, gde će temperatura ostati u blagom plusu.

Na severu i zapadu Vojvodine temperatura će se tokom noći kretati između -2 i 0°C, a u većem delu Banata temperatura će biti u blagom plusu.

Iz ovoga zaključujemo da će kiša preći u sneg u narednim satima u većem delu Srema, Bačke, ali i na severu Banata. Međutim, upravo u ovim krajevima, sloj na oko 700m takođe može biti problem, kada bi se pahulje na putu do zemlje topile, a zatim bi ponegde došlo do zaleđivanja na tlu, zbog temperature oko nule.

Budite oprezni u jutarnjim časovima. Pored snega, manji deo Vojvodine može da očekuje i pojavu ledene kiše, uz veliku količinu poledice u jutarnjim satima.

Na severu i zapadu Vojvodine doći će i do formiranja snežnog pokrivača, uglavnom visine 2 do 4cm, a ponegde i do 8cm.

Jutarnja visina snega po ICON modelu

Toplije već od utorka

Već od utorka sledi priliv toplijeg vazduha u naše krajeve. Utorak će obeležiti promenljivo oblačno, ali suvo vreme, dok će u sredu biti pretežno sunčano. U jutarnjim i noćnim časovima tokom ova dva dana moguća je pojava sumaglice i magle.

U utorak će se jutarnja temperatura kretati između -2 i 0°C, a maksimalna dnevna od 5 do 8°C. U sredu, jutarnje temperature kretaće se između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 10 do 12°C.

Maksimalne temperature u sredu po GFS modelu

U utorak će duvati slab vetar promenljivog smera, u sredu uglavnom južni, takođe slab.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!