Preko 20 litara kiše palo danas, noćas sneg i ledena kiša

Danas tokom većeg dela dana kiša umerenog, povremeno i jakog intenziteta, padala je u većem delu Vojvodine. Sa druge strane, od sredine dana, na severu i severozapadu pokrajine padao je sneg, a došlo je i do formiranja snežnog pokrivača visine do 3cm.

Najviše kiše palo je u Novom Sadu (26mm), a odmah potom u Zrenjaninu (25mm). Više od 15mm vodenog taloga službeno je zabeleženo i u Sremskoj Mitrovici, Banatskom Karlovcu, i Somboru.

Noćas sneg, kiša, i ledena kiša

Padavine se u Vojvodini očekuju i tokom naredne noći, odnosno sve do jutarnjih sati. Uz dalji priliv nešto hladnijeg vazduha u prizemlju i u sloju na 1500m, kiša će u većem delu Vojvodine preći u susnežicu i sneg, osim u srednjem i južnom Banatu.

Problem će biti sloj na oko 700m visine, gde će temperatura ostati u blagom plusu.

Na severu i zapadu Vojvodine temperatura će se tokom noći kretati između -2 i 0°C, a u većem delu Banata temperatura će biti u blagom plusu.

Iz ovoga zaključujemo da će kiša preći u sneg u narednim satima u većem delu Srema, Bačke, ali i na severu Banata. Međutim, upravo u ovim krajevima, sloj na oko 700m takođe može biti problem, kada bi se pahulje na putu do zemlje topile, a zatim bi ponegde došlo do zaleđivanja na tlu, zbog temperature oko nule.

Budite oprezni u jutarnjim časovima. Pored snega, manji deo Vojvodine može da očekuje i pojavu ledene kiše, uz veliku količinu poledice u jutarnjim satima.

Na severu i zapadu Vojvodine doći će i do formiranja snežnog pokrivača, uglavnom visine 2 do 4cm, a ponegde i do 8cm.

Jutarnja visina snega po ICON modelu

Toplije već od utorka

Već od utorka sledi priliv toplijeg vazduha u naše krajeve. Utorak će obeležiti promenljivo oblačno, ali suvo vreme, dok će u sredu biti pretežno sunčano. U jutarnjim i noćnim časovima tokom ova dva dana moguća je pojava sumaglice i magle.

U utorak će se jutarnja temperatura kretati između -2 i 0°C, a maksimalna dnevna od 5 do 8°C. U sredu, jutarnje temperature kretaće se između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 10 do 12°C.

Maksimalne temperature u sredu po GFS modelu

U utorak će duvati slab vetar promenljivog smera, u sredu uglavnom južni, takođe slab.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *