Povremena kiša tokom utorka i srede, jače zahlađenje moguće 12. decembra

Za razliku od danas, kada smo imali duže sunčane intervale, u utorak i sredu preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom. U utorak se očekuje uglavnom ravnomerno raspoređenih 3-5mm kiše, dok će u sredu znatno manje padavina biti na severu, a na jugu pokrajine i do 10mm kiše. Narednih dana će biti prohladno, a zatim od petka 9. decembra sledi porast temperatura.

Tokom utorka i srede očekuje se kiša povremeno, uz više padavina u predelima južno od Novog Sada i Zrenjanina (što se posebno odnosi na sredu). U utorak će se jutarnje temperature kretati od 2 do 4°C, a maksimalne dnevne od 6 do 8°C. Sreda će biti još malo hladnija, uz minimalne temperature između 0 i 2°C, i maksimalne dnevne između 3 i 5°C. Hladnije će biti u severnim predelima Vojvodine, gde je tokom jutra uz mestimičnu maglu inače moguća i pojava poledice. Oprez u saobraćaju!

U utorak će u prvom delu dana duvati umeren jugoistočni vetar, a od sredine dana slab do umeren vetar severnih smerova. U sredu će duvati uglavnom umeren severoistočni vetar (što će dodatno pojačavati osećaj hladnoće).

Ukupne padavine do srede uveče prema GFS modelu – meteologix.com

U četvrtak se ništa bitnije neće promeniti. Zadržava se pretežno do potpuno oblačno i sveže vreme, povremeno sa kišom. Jutarnje temperature će se u četvrtak kretati od 1 do 3°C, a maksimalne dnevne od 6 do 8°C. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar.

Za više detalja o vremenskim prilikama u četvrtak i petak narednih dana posetite stranicu naše trodnevne prognoze koja će se svakodnevno ažurirati.

Topliji kraj sedmice, nakon čega treba očekivati jače zahlađenje

Najpre se očekuje topliji kraj sedmice usled formiranja sekundarnog ciklona u oblasti Italije i u čijem ćemo mi biti toplom sektoru, uz maksimalne temperature oko 10°C u petak, a zatim i do 15°C prvog dana vikenda. Iako je još uvek daleko za detaljniju prognozu, najverovatnije će se i drugog dana vikenda maksimalne temperature kretati između 10 i 15°C. Krajem sedmice se takođe očekuje povremena kiša, o čemu ćemo detaljnije pisati verovatno u četvrtak.

Nema sumnje da će ovu sedmicu obeležiti promenljivo i dinamično vreme, uglavnom uz temperature oko i malo iznad prosečnih vrednosti za prvu dekadu decembra.

Priliv znatno hladnijeg vazduha tokom ponedeljka prema ECMWF modelu – tropicaltidbits.com

U ponedeljak 12. decembra uz promenu sinoptičke situacije očekuje se prodor hladnije vazdušne mase na naše područje. Zapravo, postoji trend pomeranja ka nedelji, odnosno postoji mogućnost da već u nedelju dođe do jačeg zahlađenja u drugom delu dana. To indikuje da bi predstojećeg vikenda moglo da se promeni više godišnjih doba. Dnevne temperature u ponedeljak i utorak bile bi svega par stepeni iznad nule, uz mrazeve od utorka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *