Posle 800 godina noćas i sutra će zasijati “Božićna zvezda”, planetarna konjunkcija Jupitera i Saturna

Planete Jupiter i Saturn poravnaće se i napraviti “Veliku planetarnu konjunkciju”, ili “Božićnu zvezdu”, 21. decembra 2020. godine. Ova pojava se nije dogodila još od srednjeg veka.

Kada se Saturn i Jupiter približe 21. decembra, dve planete pojaviće se kao svetla tačka koja će biti lako vidljiva na noćnom nebu. Ove dve planete su se polako približavale jedna drugoj tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Konjunkcija se dešava kada se planete na nebu pojave neverovatno blizu jedna drugoj, i u ravni, jer se poklapaju sa Zemljom u svojim orbitama.

“Možete zamisliti da je Sunčev sistem trkalište, sa svakom od planeta kao trkačem u svojoj traci i Zemljom kao centru stadiona”, rekao je Heny Throop, astronom iz Nasin-og odeljenja za planetarne nauke. “Sa naše tačke gledišta, moći ćemo da vidimo Jupiter na unutrašnjoj traci, kako se približava Saturnu tokom čitavog meseca i konačno će ga prestići 21. decembra”.

Dok orbite Saturna i Jupitera dovode planete u poravnanje na svakih 20 godina, ovo će biti prvi put da su dva gasna diva prošla toliko blizu jedan pored drugog.

Ovogodišnja sjajna povezanost dešava se prvi put posle 800 godina otkako su se planete noću poravnale i posmatrači mogli da budu svedoci ovog događaja. Događaj iz 1623. godine nije bio vidljiv posmatračima neba na većem delu Zemlje zbog svog položaja na noćnom nebu, pa je poslednji put događaj bio vidljiv 1226. godine.

Poravnanje Jupitera i Saturna
Poravnanje Jupitera i Saturna (Izvor: space.com)

Tokom leta i do jeseni, dva gasna diva Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, skretali su pažnju na sebe na južnom večernjem nebu.

Jupiter se uvek činio briliantnim i obično je jedan od najsvetlijih noćnih objekata, ali poslednjih meseci istakao se čak i više nego obično zbog prisustva jarkog Saturna koji se vuče malo levo (istočno).

Redak susret

Kad god su Jupiter i Saturn u konjunkciji, to jest kada imaju isto pravo uzdizanje ili nebesku dužinu, to se naziva “velikom konjunkcijom”, pre svega zato što se za razliku od konjunkcije sa ostalim svetlim planetama, ove dve ne spajaju veoma često.

Prosečna učestalost pojavljivanja je samo produkt njihovih zvezdanih perioda podeljenih sa apsolutnom vrednošću njihove razlike.

Iz Nase ističu da će se „dve džinovske planete pojaviti na samo desetinku stepena jedna od druge – “to je otprilike debljina novčića koji se drži na dohvat ruke”.

Da bi se ova neobična pojava na nebu videla potrebno je vedro nebo i vidikovac sa koga se vidi horizont koji ne zaklanjaju zgrade i drveće

Glavno dešavanje sutra, hoćemo li moći posmatrati?

Glavno poravnanje Saturna i Jupiterna odigraće se sutra, nekih sat vremena po zalasku sunca, i to u pravcu jugozapada. Tada ćemo videti najveći sjaj koji će emitovati ove dve planete u konjukciji.

Konjunkcija ovih planeta, dešava se otprilike na svakih 20 godina, dok se na svakih otprilike 60 godina dešava u istom znaku, pa ćemo tako sledeću ovakvu konjukciju moći da pratimo 2080. godine – naravno, ako je i doživimo.

Na žalost, očekuje se da će kako noćas, tako i tokom predstojeće noći oblaci iznad Vojvodine otežavati posmatranje ove pojave. Vrlo je mala verovatnoća da će tek sa 10-20% teritorije ova pojava moći da se posmatra, i to u kratkom vremenskom razmaku.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *