Porast temperatura do subote, kiša i pljuskovi tokom petka i subote, bez snega narednih 10 dana

U naslovu smo rekli sve glavne karakteristike vremena u narednih 7-10 dana. Sutra i prekosutra očekuje nas toplije vreme, a u petak će biti i neobično toplo za ovo doba godine. Dok će u četvrtak biti većinom suvo vreme, u petak i subotu očekuje sa kiša povremeno. U petak će biti uslova za lokalne pljuskove, koji ponegde mogu biti čak i praćeni grmljavinom. U subotu osetno hladnije, ali će kiša tek ponegde preći u kratkotrajnu susnežicu pred sam kraj padavina.

U noći ka četvrtku, još ponegde na jugu Banata, području Beograda i manjem delu Srema očekuje se povremena kiša. U ostalim predelima suvo. U četvrtak ujutru ređa pojava jutarnje magle, uglavnom u delovima Bačke i Srema. Potom će u nastavku dana preovladavati promenljivo oblačno vreme uz duže sunčane intervale. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Minimalne temperature kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 9°C.

U petak će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme uz praktično celodnevne uslove za povremenu kišu i pljuskove, koji bi čak mogli biti praćeni grmljavinom. To ne treba da iznenadi, obzirom na temperature koje se očekuju tokom dana. U petak će se dosta razlikovati količina padavina, to će više ličiti na letnji režim, ali se u proseku očekuje 5 do 15mm kiše. Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 14 do čak 17°C. U prvom delu dana duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Uveče će duvati slab do umeren severac.

Temperature od petka idu iznad prosečnih vrednosti u našem regionu (ECMWF) – tropicaltidbits.com

U subotu se očekuje povremena kiša, uz intenzivnije padavine u prvom delu dana. Tokom večeri se očekuje potpuni prestanak padavina. U petak se očekuje premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva, te će pored kiše biti mogućnosti za kratkotrajnu pojavu susnežice pred sam kraj talasa padavina. Dakle, snežne pahulje su u subotu vrlo moguće, a snežni pokrivač – nikako! Usled osetnog priliva hladnijeg vazduha, dnevne temperature neće se bitnije menjati u odnosu na jutarnje, dok će jutro na jugu Banata biti toplije od nastavka dana. Prema aktuelnim očekivanjima (koji se do subote mogu u manjoj meri promeniti) jutarnje temperature kretaće se od 1°C na severu do 8°C u okolini Vršca. Sredinom dana, temperature će se u celoj Vojvodini kretati između 1 na severu i C na jugoistoku. U subotu se takođe u proseku očekuje 5 do 15mm vodenog taloga, odnosno tokom ova dva dana pašće 10 do 30mm kiše na području Vojvodine. Duvaće umeren, na udare jak severozapadni vetar.

Nema velike zime i snega do 26.12

Nakon zahlađenja koje se očekuje tokom predstojećeg vikenda, i slabog do umerenog mraza u periodu 18-20. decembar, upravo od utorka 20. decembra očekuje se novi porast temperatura. U nedelju i ponedeljak, 18 i 19. decembra, dnevne temperature će biti par stepeni iznad nule. Početkom sledeće sedmice ponovo je izgledna i košava, tako da ćemo u ponedeljak i utorak generalno imati zimske karakteristike vremena, samo na žalost ljubitelja snega – bez snežnog pokrivača.

Nakon kiše u petak i subotu sledi prohladno suvo i stabilno vreme (ECMWF) za ponedeljak – tropicaltidbits.com

Od srede se očekuje porast temperatura, te će se od srede do kraja naredne sedmice dnevne temperature kretati između 6 i 10°C, a jutarnje uglavnom između -2 i 1°C, odnosno uz slab mraz. Do petka 23. decembra biće suvo vreme, bez padavina, uz mestimičnu pojavu jutarnje magle. Jasno je da ćemo od nedelje 18.12 biti pod uticajem anticiklona. Dobro je što dnevne temperature (najverovatnije) neće prelaziti 10°C, jer tek to ne bi bilo ni malo dobro…

Dominaciju će ponovo preuzeti zapadno strujanje, odnosno uticaj Atlantika, a uz takvu sinoptičku postavku za nas nema zime. Tako će sledeće sedmice veći deo Evrope biti pod uticajem toplijeg vazduha, osim severa kontinenta.

Prognozu za sledeću sedmicu treba uzeti sa rezervom, jer su promene naravno moguće, a u igru oko maksimalnih temperatura može ući i magla.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *