Pojačan vetar će doslovno dosaditi narednih dana! Od četvrtka i povremena kiša

Narednih dana, a sve do kraja aktuelne sedmice, očekuje se dosta oblaka iznad našeg područja sa povremenom kišom, i umerenim i jakim jugoističnim vetrom tokom većine dana. Generalno na području Vojvodine ne očekuju se veliki padavinski totali (uglavnom između 10 i 25mm do kraja sedmice), ali na zapadu Balkana, naročito u oblastima Dinarida, do kraja sedmice će lokalno pasti i do 200mm kiše što je vrlo ozbiljna količina.

Obilne padavine takođe se u narednom periodu očekuju i na području Alpa i na severu Italije. Obilnije padavine kod zapadnih suseda bez sumnje će izazvati porast vodostaja i na našim rekama poput Save, a u pomenutom području sasvim su izvesna lokalna izlivanja.

Slab azorski aticiklon i razvijen blok iznad Skandinavije i severoistoka Evrope biće “glavni krivci” za sled događaja u nastavku sedmice. U takvoj situaciji očekuju se učestali prodori hladnijeg vazduha sa Atlantika, uz razvoj Đenovskih ciklona.

Počevši već od srede pa sve do kraja sedmice, na području Vojvodine i Beograda, kao i ostatka košavskog područja poput Podunavlja, duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine tokom četvrtka i petka, 11 i 12. maja. Košava bi u subotu oslabila, ali samo na kratko, jer već u nedelju treba očekivati njeno novo jačanje. Promena sinoptičke situacije koja bi prekinula ovo pojačano jugoistočno strujanje očekuje se tek oko 16. maja.

Počevši od četvrtka očekuju se povremeno kiša i pljuskovi, dok bi sasvim suvo vreme trebalo biti prvog dana vikenda, u subotu, i svakako tokom srede. Tokom svih ostalih dana do kraja sedmice očekuju se kiša i pljuskovi mestimično, ali te padavine nikako neće biti celodnevne, i kao što smo već spomenuli – ne treba ni očekivati neku značajniju količinu na području Vojvodine (i Beograda) u ovoj košavskoj situaciji!

Geopotencijal i polje pritiska prema ECMWF modelu krajem sedmice (Source: tropicaltidbits.com)

Tokom većine dana do kraja sedmice jutarnje temperature kretaće se između 8 i 11°C, jedino u sredu od 7 do 9°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 17 do 20°C u sredu, u četvrtak između 13 i 15°C, dok će u petak ponovo biti toplije uz maksimume blizu 20°C. Za više detalja po danima i nove podatke svakako pratite našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd, koja će biti svakodnevno ažurirana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *