Ozbiljan, ali kratkotrajan povratak zime za vikend!

Sa suncem se družimo još danas, a već od petka nebo će u velikoj meri prekrivati oblaci. Još danas (četvrtak) temperature će biti iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, da bi pod uticajem hladnog fronta u petak temperature bile oko proseka. U danima vikenda temperature će biti prave zimske, ispod i znatno ispod normale, a uz sve to u subotu će vetar dodatno pojačati osećaj hladnoće. Biće zubatog sunca. Od ponedeljka postepeno toplije, u nastavku naredne sedmice ponovo preko 10°C.

Promena vremena u obliku hladnog fronta stiže u petak

Danas će se na području Vojvodine zadržati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, uz uglavnom slab, ređe umeren, severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 0 do 3°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 11 do 13°C.

U petak će doći do značajnije promene vremena, biće pretežno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, a ponegde su mogući i kratkotrajni pljuskovi. Ne očekuje se značajnija količina padavina. U poslepodnevnim i večernjim časovima počeće da pritiče osetno hladniji vazduh sa severoistoka. Jutarnje temperature u petak će se kretati između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 8 do 10°C. Večernji časovi biće najhladniji deo dana.

Jak i olujni vetar u petak uveče (ARW)
Jak i olujni vetar u petak uveče (ARW)

Osetno hladnije u danima vikenda, u subotu dnevne temperature oko 0°C, u nedelju jutarnje često ispod -5°C

U danima predstojećeg vikenda vremenske prilike će posle dužeg niza toplijih dana sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti konačno biti u skladu sa kalendarom. Zapravo, očekuju se i temperature ispod i znatno ispod proseka, ali će to biti kratkog daha.

U subotu i nedelju očekuje se pretežno sunčano, ali hladno vreme. U subotu će se jutarnje temperature kretati između -5 i -3°C, a maksimalne dnevne biće oko 0°C. Na sve to očekuje se umeren i jak severni i severoistočni vetar, koji će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Subjektivni osećaj u subotu ujutru i ispod -10°C (ARW)
U subotu sredinom dana oko 10 stepeni hladnije u odnosu na petak (ARW)
U subotu sredinom dana oko 10 stepeni hladnije u odnosu na petak (ARW)

U nedelju će se jutarnje temperature kretati između -8 i -5°C, dakle očekuje se pojava umerenog jutarnjeg mraza, dok će se dnevne temperature kretati između 2 i 4°C. Vetar slab do umeren severni i severoistočni, pa će u nedelju nakon ledenog jutra danju ipak biti nešto prijatnije nego u subotu.

Već od ponedeljka postepeno toplije

Tokom ponedeljka i utorka zadržavaju se hladna jutra, uz pojavu jutarnjeg mraza. Danju će biti postepeno toplije, uz dnevne temperature između 5 i 8°C. Tokom oba dana verovatno će duvati umeren vetar severnih smerova, što će pojačavati osećaj hladnoće.

Naravno, uvek možete pratiti i našu automatsku desetodnevnu prognozu po lokacijama, ili našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd koju redovno ažuriramo.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *