Osetno zahlađenje sa kišom stiže u nedelju, hladniji period potrajaće 3 do 4 dana

U Vojvodini se danas očekuje promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, sve do večernjih časova. Tokom večeri i noći ka nedelji očekuje se kiša mestimično, uz ređu pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine. U nedelju će preko naših predela preći hladni front, u sklopu ciklonske cirkulacije koja će uticati na vreme u našim krajevima sve do utorka. U nedelju se očekuje izražen pad temperature, pravi zimski, tako da bi jutarnji i raniji prepodnevni časovi mogli biti topliji od sredine dana!

Temperatura na 1500m u ponedeljak (GFS)
Temperatura na 1500m u ponedeljak (GFS) – hladna vazdušna masa zahvatiće veći deo Evrope

Danas se još zadržava promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme uz sunčane periode, i temperature u okvirima proseka za početak maja. Dok će se jutarnje temperature kretati između 8 i 11°C, maksimalne dnevne kretaće se od 20 do 22°C. Duvaće slab i umeren južni i jugoistočni vetar, uveče promenljivog smera i u slabljenju. Kišu i pljuskove treba očekivati tokom večeri.

Jače zahlađenje u nedelju

U nedelju će već tokom prvog dela dana preko Vojvodini preći hladni front, donoseći pored kiše (koja se očekuje i u noći ka nedelji) osetniji pad temperatura i pojačan severozapadni vetar.

Prepodnevni časovi u nedelju biće topliji od poslepodneva, pa će maksimalne temperature koje će se kretati između 13 i 15°C biti dostignute u prvom delu dana, dok će najhladniji biti večernji sati uz temperature između 6 i 8°C.

Padavine u noći ka nedelji (GFS)
Padavine u noći ka nedelji (GFS) – američki model vidi kišu na širem području u noći ka nedelji

Preovladavaće pretežno do potpuno oblačno, tmurno vreme, povremeno sa kišom – češće u prvom delu dana.

Vrlo hladno u ponedeljak i utorak

Za Đurđevdan, u ponedeljak, kao i narednog dana – biće vrlo hladno za ovo doba godine uz temperature znatno ispod prosečnih vrednosti.

Dok će u ponedeljak preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, uz mogućnost kratkotrajne kiše mestimično, u utorak treba očekivati promenljivo oblačno vreme uz sunčane periode. Tokom oba dana duvaće umeren severozapadni vetar, tek u utorak uveče u slabljenju.

Minimalne temperature u ponedeljak kretaće se između 5 i 7°C, a maksimalne dnevne od 10 do 12°C. U utorak bi jutro moglo biti još hladnije, uz minimalne temperature ispod 5°C i moguću pojavu slabog prizemnog mraza (!), dok će danju biti tek malo toplije u odnosu na ponedeljak.

Niske jutarnje temperature u utorak (ARW)
Niske jutarnje temperature u utorak (ARW) – bilo bi uslova za prizemni mraz na 5cm

Sneg u planinama regiona

U planinskim predelima iznad 1000mnv u nedelju i ponedeljak padaće susnežica i sneg, a u planinama iznad 1500mnv doći će i do formiranja snežnog pokrivača.

Niske jutarnje temperature u utorak (ARW)
Niske jutarnje temperature u utorak (ARW)

Tako bi u utorak ujutru snežnog pokrivača bilo i u višim planinskim predelima Srbije, ponegde i više od 5cm, a po optimističnijim proračunima čak i oko 10cm.

U drugom delu naredne sedmice moguće letnje temperature?!

Od sredine naredne sedmice treba očekivati novi i osetniji porast temperatura, tako da bi već od četvrtka 9. maja maksimalne temperature bile daleko iznad 20°C, a u petak i naredne subote i preko 25°C.

Ipak, još uvek je rano za detaljisanje o vremenskim prilikama u drugoj polovini naredne sedmice, i o tome ćemo više pisati u nedelju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *