OPREZ: Sutra uveče velika verovatnoća za nepogode, prijatnije temperature za vikend

Sutra u večernjim časovima preko našeg područja očekuje se prelazak hladnog fronta koji će nakon nekoliko vrelih i sparnih dana doneti preko potrebno osveženje. Za vikend neće biti hladno, nego prijatno toplo. Prethodno će se u petak meriti maksimumi između 34 i 36°C, dok će subjektivni osećaj biti za oko 3°C viši, odnosno između 36 i 39 stepeni Celzijusa u najtoplijem delu dana. Premeštanje hladnog fronta uveče osim pljuskova sa grmljavinom može doneti vremenske nepogode sa gradom, jakim i olujnim vetrom, i obilnim padavinama za kratko vreme.

Tokom većeg dela dana u petak će preovladavati pretežno sunčano i tropski toplo vreme, uz izraženiji osećaj sparine. Destabilizacija atmosfere ne očekuje se pre 17 časova, a očekuje se najpre na zapadu i severozapadu Vojvodine. Olujna oblačnost pristizala bi iz pravca Hrvatske i Bosne i Hercegovine (sa Z i JZ). Izraženiji pljuskovi uz povećan rizik od olujnog vetra i padanja grada biće svakako u zoni samog fronta. Pljuskova će lokalno biti i u noći ka suboti.

Međutim, postoje scenariji po kojima bi bilo i predfrontalnih nestabilnosti (nekoliko sati pre fronta), koje bi razlile hladan vazduh, čime bi kasnije tokom samog prolaska fronta ostalo manje energije u atmosferi, a što bi moglo ugušiti jači razvoj oblaka i time smanjiti mogućnost nepogoda. Svakako, jedino merodavno sutra će biti aktivno praćenje satelitskih i radarskih osmatranja, kao i mape padavina. Jak i olujni vetar mogle bi biti pojave širih razmera, a padanje grada i obilnija kiša svakako znatno manjih.

Olujni udari vetra lokalno se očekuju na zapadu i severu zemlje u petak uveče (4×4 HD) – meteologix.com
Ozbiljno visoke vrednosti CAPE-a u petak kasno popodne (GFS) – meteologix.com

Situaciju ćemo pratiti i na našoj Facebook stranici.

Bez vrućine do 29. juna

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo, uz minimalnu šansu za kratkotrajnu kišu ili pljusak tokom subote. Biće znatno prijatnije, uz maksimalne temperature između 24 i 26°C. U subotu će duvati umeren, na udare jak severozapadni vetar, a u nedelju slab do umeren. U nedelju će se jutarnje temperature kretati oko 15°C.

U ponedeljak se vreme neće bitnije menjati, uz manji porast maksimalnih temperatura. Nakon jutarnjih minimuma oko 15°C, dnevne temperature će se kretati uglavnom između 26 i 28°C. U utorak i sredu maksimalne temperature kretale bi se do 30°C, dok bi od četvrtka živa u termometrima ponovo prelazila 30°C. Kako modeli još uvek nisu odlučni oko visinskog ciklona i njegovog uticaja tokom naredne sedmice, više informacija biće moguće napisati u nedelju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *