Od petka toplije, u subotu preko 30°C, od nedelje nova destabilizacija

Četvrtak će na području Vojvodine možda više podsećati na septembar nego sredinu jula, obzirom da nas očekuje mnogo oblaka i tmurno vreme uz mestimičnu kišu, a popodne i lokalnu pojavu pljuskova – najpre u Banatu. Međutim, lepa vest je da nas već od petka očekuje prolepšanje vremenskih prilika, a to će potrajati i u subotu uz dalji porast temperatura i maksimume iznad 30°C – posle dugo vremena. U većem delu Vojvodine temperature iznad 30 stepeni nisu merene već mesec dana…

Sinoptička situacija u četvrtak (GFS)
Sinoptička situacija u četvrtak (GFS)

Tokom naredna dva dana na vreme u našim krajevima svojom periferijom uticaće ciklon na istoku Evrope. On će usloviti severozapadno visinsko strujanje u našim krajevima, uz povremen priliv vlažnijeg i nestabilnog vazduha, naročito u četvrtak, dok će u petak njegov uticaj na vreme kod nas oslabiti. U petak se očekuje i porast temperatura.

Četvrtak tmuran i svežiji, u petak više sunca i toplije

U četvrtak će na području Vojvodine preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, u drugom delu dana mogući su kraći intervali sunčanog vremena. Povremeno se očekuje kiša, a u poslepodnevnim časovima na području Banata moguća je i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. I dalje će biti vetrovito uz umeren do jak severozapadni vetar.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 21 do 25°C.

U petak će preovladavati promenljivo oblačno vreme, ali sa dužim sunčanim intervalima i uz temperature u porastu, naročito u Sremu i na zapadu Bačke. Na području Banata nešto više oblačnosti, a u ovom delu Vojvodine moguća je i pojava lokalnih kratkotrajnih pljuskova u drugom delu dana. Duvaće uglavnom umeren severozapadni vetar, poslepodne i uveče u slabljenju.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 26 do 29°C.

Prognozu za naredna tri dana uvek možete pratiti na našoj stranici trodnevne vremenske prognoze za Vojvodinu i Beograd, a prognozu za sutra (do trenutka ažuriranja za danas) i na početnoj stranici portala.

Subota pretežno sunčana, maksimumi do 33°C

Subotu će obeležiti pretežno sunčano vreme tokom većeg dela dana uz maksimalne temperature između 30 i 33°C. Uveče će međutim u okviru predfrontalnih nestabilnosti biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine.

Veoma toplo u subotu (ARW)
Veoma toplo u subotu (ARW)

Nedelja nestabilna, moguće nepogode

Drugog dana vikenda još uvek nezvanično treba očekivati jaču destabilizaciju atmosfere, pa će u poslepodnevnim i večernjim časovima biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Proračuni numeričkih modela međutim sasvim očekivano još uvek šetaju centar dešavanja, od Vojvodine pa skroz do juga Srbije. Trenutno su indeksi nestabilnosti vrlo visoki, i prilično je velika verovatnoća da će biti uslova za pojavu nepogoda sa olujnim vetrom i gradom u delovima zemlje, a nije nemoguće da to bude baš Vojvodine.

Mogućnost grada u nedelju (GFS) - trenutno najveća u centralnom delu Srbije
Mogućnost grada u nedelju (GFS) – trenutno najveća u centralnom delu Srbije

Drugog dana vikenda zadržalo bi se toplo vreme uz maksimalne temperature oko 30 stepeni.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *