Nowcasting: Večeras moguće vremenske nepogode, olujni vetar!

U kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima, kako smo prvi put spomenuli još u objavi 17. jula, i ponovili juče u trodnevnoj prognozi, pored pljuskova sa grmljavinom, postojaće uslovi za vremenske nepogode sa gradom, intenzivnim pljuskovima, te olujnim i orkanskim udarima vetra. U petak u večernjim časovima (21. jula) ponovo će postojati uslovi za vremenske nepogode, ali je ovo kratkotročna najava koja se odnosi na naredne sate, i na to ćemo se skoncentrisati.

Aktuelna sinoptička situacija, odnosno vremenski obrazac je takav da nijanse odlučuju hoće li se formirati olujni konvektivni sistemi, kao i njihov intenzitet. Najave treba shvatiti ozbiljno, ali ne i da će se one nužno ostvariti, a naročito ukoliko dolaze od irelevantnih izvora.

U kasnim poslepodnevnim, ili bolje reći večernjim časovima (>19h) na području Srbije biće uslova za već pomenute vremenske nepogode. Najverovatnije će se raditi o MCS (Mesoscale convective system), tipa bow echo, ali nije isključena ni pojava superćelijske oluje, prevashodno na južnom kraku ovog konvektivnog sistema.

Oblačnost je već formirana u području Alpa, prešla je područje Slovenije, i sada se nalazi u središnjoj Hrvatskoj (Zagreb je oko 16h imao nevreme). Pravac premeštanja je zapad -> istok, i severozapad -> jugoistok.

Blitzortung električna pražnjenja 17h (Mapa: blitzortung.org ; obrada: VojvodinaMeteo)

Glavna karakteristika ovog konvektivnog sistema oblačnosti, pored intenzivnih pljuskova sa grmljavinom, trebala bi biti pojava olujnog i orkanskog vetra, odnosno udari vetra >21m/s (>75km/h), a ponegde su mogući udari i preko 30m/s (110km/h). Postojaće mogućnost i za pojavu grada, naročito na južnom delu sistema.

Očekuje se da najjači deo oblaka zahvati područje Srema, južne Bačke i južnog Banata u Vojvodini, potom Mačvu, područje Beograda, i Šumadiju kada govorimo o ostatku zemlje. To ne umanjuje značaj najave za ostale predele Vojvodine. U petak u večernjim časovima novi uslovi za vremenske nepogode, o čemu će biti izdate posebne najave, ukoliko se takve prognoze održe.

RHMZ je izdao upozorenje (Izvor: RHMZS)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 627

One comment

  1. Kada sam juče prvi put otvorila vaš portal, sasvim slučajno sam, misleći da je reklama, odbacila ponudu da budem obaveštavana u slučaju velikih promena ili nevremena. Da li postoji mogućnost da mi se ta opcija povrati.
    Srdačno Emilija Stanković

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *