Noćas slabe padavine, stiže postepeno otopljenje uz jutarnje magle

Tokom predstojeće noći uz premeštanje toplog fronta preko naših krajeva može biti slabih padavina u formi mokrog snega, dok je ponegde moguća i pojava ledenih zrnaca odnosno kiše koja se ledi pri tlu. Već u nedelju tokom dana biće toplije u odnosu na prethodni period. Do petka 17. februara očekuju se prosečne februarske temperature uz slabe jutarnje mrazeve, dok će od petka temperature biti iznad proseka uz verovatan izostanak jutarnjih mrazeva. Bićemo pod uticajem prostranog i snažnog anticiklona.

Prostrani anticiklon sa iznad Evrope početkom naredne sedmice (GFS)

Tokom predstojeće noći temperature u Vojvodini kretaće se između 0 i C, međutim temperatura podloge biće blago ispod nule, zbog čega se i mokar sneg koji bude padao može lediti pri tlu. Zato budite oprezni noćas i ujutru, jer će u mestima gde bude padavina klizavo! U nedelju tokom dana biće promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, uz dnevne maksimume između 5 i 7°C. Duvaće umeren severni i severoistočni vetar.

Sa prilivom toplijeg, ali ujedno i vlagom bogatijeg vazduha, u ponedeljak ujutru očekuje se česta pojava magle. Uz jutarnje temperature ispod nule, ne treba da iznenadi češća pojava inja. Jutarnje temperature kretaće se između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne od 6 do 8°C. Duvaće slab vetar promenljivog smera. Tokom dana u ponedeljak preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima.

U periodu do narednog vikenda u jutarnjim časovima česta pojava (ledene) magle, koja će se ponegde zadržati i u prepodnevnim časovima. Do subote 18. februara jutarnje temperature kretaće se uglavnom između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 6 do 9°C, sa izuzetkom petka kada će biti par stepeni toplije uz maksimume oko 10°C. Naravno, svakodnevni hod temperature diktiraće pojava magle, pa se savetuje svakodnevno praćenje trodnevne prognoze.

Naš region između toplije i hladne vazdušne mase sredinom naredne sedmice (GFS)

Predstojećeg vikenda (18-19.02) posle dužeg niza dana sa stabilnim vremenom moguće su prve padavine, i to u obliku kiše. U subotu i nedelju maksimalne temperature će biti malo iznad 10°C, uz izostanak jutarnjeg mraza.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *