Noćas pala dobra kiša u većem delu Vojvodine, ponegde obilna sa olujnim vetrom

Noćas je u većem delu Vojvodine konačno pala dobra kiša, koje su vojvođanske njive i voćnjaci bili toliko željni. Istina, ponegde je pala i obilnija količina, a udari vetra su na području južnog Banata ponegde dostizali i 94km/h, odnosno 26m/s što je obzirom na olujnu jačinu nažalost prouzrokovalo i štetu u pojedinim mestima.

Olujni vetar obarao stabla - Deliblato 16. maj
Olujni vetar obarao stabla – Deliblato 16. maj (Meteo reporter: Maja Popov)
Nevreme u Vršcu - 16. maj
Nevreme u Vršcu – 16. maj (Izvor: vojvodjanskenovine.rs)

Kada je reč o količini vodenog taloga u protekla 24 sata, najviše kiše skupilo se u kišomerima na području Banata. Vršac je dobio čak 59mm vodenog taloga, odmah potom sledi Banatski Karlovac sa takođe ogromnih 43mm kiše u protekla 24 sata, a zapravo ove količine čine barem 3/4 mesečne normale za maj mesec. Obilna kiša pala je i u Sremskoj Mitrovici gde je izmereno 39mm, i na području Beograda 30mm.

Padavine u prethodna 24h - Ogimet 16. maj 06UTC
Padavine u prethodna 24h – Ogimet 16. maj 06UTC

Ne toliko obilna, ali svakako velika i jaka kiša, pala je i na području Zrenjanina i Novog Sada gde je u protekla 24 sata izmereno 27mm kiše, dok je značajnija kiša izostala jedino na severu Bačke, gde je noćas neretko bilo i suvo. Solidna kiša pala je i na severu Banata, iako nedovoljna za sušu u proteklom periodu, Kikinda je jutros merila 12mm vodenog taloga.

POTREBA ZA AUTOMATSKIM METEOROLOŠKIM STANICAMA

Kiša koja je mestimično padala proteklih dana bila je vrlo lokalnog karaktera, dok je tek tokom prethodne noći oblačnost zahvatala veće područje, a zapravo je i tu bilo većih razlika u količini kiše na manjem području.

Vojvodina kao žitnica Evrope, i ogromno poljoprivredno područje, ima veliku potrebu za razvojem mreže automatskih meteoroloških stanica. To bi dalo i određen doprinos razvoju turizma, meteorološki podaci su zaista zlata vredni. Zbog toga, u najskorijem periodu, VojvodinaMeteo uz pomoć svojih pratilaca planira razvoj mreže automatskih meteoroloških stanica.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 571

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *