Nevreme sa gradom zabelelo istočni Banat

Hladni front koji je danas doneo zahlađenje, kišu (lokalno obilniju) i tek ređu pojavu grmljavine, istoku Banata doneo je ipak snažno nevreme sa obilnijom kišom i pojavom grada. Sreća u nesreći je da danas nije bilo uslova za pojavu krupnijeg grada, ali je zato grad bio toliko obiman, da se sve zabelelo kao da je pao sneg.

Do razvoja olujnog oblaka došlo je na području srednjeg Banata oko 13:15h, na liniji Neuzina-Jarkovac-Banatska Dubica, da bi se potom uz fazu jačanja premeštao dalje na severoistok sve do Rumunije, prelazeći preko Sečnja, Šurjana, Jaše Tomića i Busenja.

U jednom trenutku, neposredno pre 14 časova, na samoj granici sa Rumunijom, zabeležen je i maksimalni radarski odraz od 60dBZ, pogledajmo na radarskoj animaciji kako je to izgledalo:

Razvoj olujnog oblaka u Banatu (Izvor: RHMZ Srbije) - klik za animaciju
Razvoj olujnog oblaka u Banatu (Izvor: RHMZ Srbije) – klik za animaciju

Vreme na radarskom snimku je UTC, a za lokalno vreme po letnjem računanju potrebno je dodati 2 sata, dakle UTC +2.

Prema dostupnim informacijama sa terena, gradom je najviše pogođeno selo Jaša Tomić, opština Sečanj, gde je pored obilne kiše padao grad do veličine klikera. Evo video snimka i fotografija koje su nam pristigle sa terena:

Sve se zabelelo u Jaši uz izmaglicu (Foto: Vukašin Baćina)
Sve se zabelelo u Jaši uz izmaglicu (Foto: Vukašin Baćina)
Sve se zabelelo u Jaši uz izmaglicu (Foto: Vukašin Baćina)
Sve se zabelelo u Jaši uz izmaglicu (Foto: Vukašin Baćina)
Posledice obilnih padavina i grada na njivama u okolini Jaše
Posledice obilnih padavina i grada na njivama u okolini Jaše (Foto: Vukašin Baćina
Oblačne formacije u Boki (Foto: Vesna Vasić)
Oblačne formacije u Boki (Foto: Vesna Vasić)
Oblačne formacije u Boki (Foto: Vesna Vasić)
Oblačne formacije u Boki (Foto: Vesna Vasić)

Uslova za lokalnu kišu i pljuskove praćene grmljavinom biće do kraja današnjeg dana. Temperature se u 15h kreću između 12 i 16°C.

Prognozu za naredne dane pratite na našoj stranici trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *