Narednih dana više oblaka uz povremenu kišu, od vikenda znatno hladnije

Zima nam polako, ali sigurno, najavljuje da dolazi njeno vreme. Tokom proteklih 4-5 dana imali smo hladnija jutra, a tokom većeg dela novembra pojačan jugoistočni vetar često je pojačavao osećaj hladnoće. Od sutra do nedelje očekuje se znatno više oblaka, a za vikend će uslediti i osetnije zahlađenje. Snega kojeg pojedini mediji najavljuju, neće biti, barem kada se radi o nizijama. U svakom slučaju, narednih 7 dana, biće u skladu sa kalendarom kada su meteorološke prilike u pitanju, a naročito period od vikenda.

Naše područje sve do utorka biće pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, kada se očekuje uspostavljanje anticiklonarnog polja iznad našeg regiona. U subotu će preko Vojvodini preći prvi hladni front koji će usloviti pad temperatura, a potom u ponedeljak u drugom delu dana i drugi.

Sinoptička situacija u petak (GFS)
Sinoptička situacija u petak (GFS)

Toplije od proseka uz povremenu kišu do subote

Tokom naredna dva dana očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Najviše padavina se očekuje u četvrtak u poslepodnevnim i večernjim časovima.

U četvrtak će duvati slab do umeren južni i jugozapadni vetar, a u petak slab vetar promenljivog smera. Minimalne temperature u četvrtak će se kretati između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 15 do 18°C. U petak, jutarnje temperature kretaće se između 6 i 9°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C.

Hladnije za vikend, duži sunčani intervali u nedelju

Dok se prvog dana vikenda očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, u prvom delu dana još ponegde sa kišom, u nedelju treba očekivati pretežno sunčano vreme, naročito u prvom delu dana. Doći će do osetnijeg pada temperatura, nakon vetrovite subote, u nedelju je vrlo moguća pojava jutarnjeg mraza.

Jutarnji mraz u nedelju (GFS)
Jutarnji mraz u nedelju (GFS)

U subotu će duvati umeren, ponegde kratkotrajno i jak severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 8°C. U nedelju, jutarnje temperature kretaće se između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C.

Novi priliv hladnijeg vazduha u ponedeljak

U ponedeljak, prema trenutnim prognozama – u drugom delu dana, sledi novi priliv hladnije vazdušne mase na naše područje. Nakon pojačanog jugoistočnog vetra u prvom delu dana, vetar će okrenuti na severne smerove uz pad temperatura.

Mala mogućnost za pojavu snega u ponedeljak pred kraj padavina (GFS)
Mala mogućnost za pojavu snega u ponedeljak pred kraj padavina (GFS)

Tako će se i početkom i sredinom naredne sedmice zadržati hladnije vreme, uz temperature oko i malo ispod prosečnih vrednosti. Od srede treba računati i na pojavu jutarnjeg mraza.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *