Narednih dana više oblaka uz povremenu kišu, od vikenda znatno hladnije

Zima nam polako, ali sigurno, najavljuje da dolazi njeno vreme. Tokom proteklih 4-5 dana imali smo hladnija jutra, a tokom većeg dela novembra pojačan jugoistočni vetar često je pojačavao osećaj hladnoće. Od sutra do nedelje očekuje se znatno više oblaka, a za vikend će uslediti i osetnije zahlađenje. Snega kojeg pojedini mediji najavljuju, neće biti, barem kada se radi o nizijama. U svakom slučaju, narednih 7 dana, biće u skladu sa kalendarom kada su meteorološke prilike u pitanju, a naročito period od vikenda.

Naše područje sve do utorka biće pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, kada se očekuje uspostavljanje anticiklonarnog polja iznad našeg regiona. U subotu će preko Vojvodini preći prvi hladni front koji će usloviti pad temperatura, a potom u ponedeljak u drugom delu dana i drugi.

Sinoptička situacija u petak (GFS)
Sinoptička situacija u petak (GFS)

Toplije od proseka uz povremenu kišu do subote

Tokom naredna dva dana očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Najviše padavina se očekuje u četvrtak u poslepodnevnim i večernjim časovima.

U četvrtak će duvati slab do umeren južni i jugozapadni vetar, a u petak slab vetar promenljivog smera. Minimalne temperature u četvrtak će se kretati između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 15 do 18°C. U petak, jutarnje temperature kretaće se između 6 i 9°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C.

Hladnije za vikend, duži sunčani intervali u nedelju

Dok se prvog dana vikenda očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, u prvom delu dana još ponegde sa kišom, u nedelju treba očekivati pretežno sunčano vreme, naročito u prvom delu dana. Doći će do osetnijeg pada temperatura, nakon vetrovite subote, u nedelju je vrlo moguća pojava jutarnjeg mraza.

Jutarnji mraz u nedelju (GFS)
Jutarnji mraz u nedelju (GFS)

U subotu će duvati umeren, ponegde kratkotrajno i jak severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 8°C. U nedelju, jutarnje temperature kretaće se između -4 i -1°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C.

Novi priliv hladnijeg vazduha u ponedeljak

U ponedeljak, prema trenutnim prognozama – u drugom delu dana, sledi novi priliv hladnije vazdušne mase na naše područje. Nakon pojačanog jugoistočnog vetra u prvom delu dana, vetar će okrenuti na severne smerove uz pad temperatura.

Mala mogućnost za pojavu snega u ponedeljak pred kraj padavina (GFS)
Mala mogućnost za pojavu snega u ponedeljak pred kraj padavina (GFS)

Tako će se i početkom i sredinom naredne sedmice zadržati hladnije vreme, uz temperature oko i malo ispod prosečnih vrednosti. Od srede treba računati i na pojavu jutarnjeg mraza.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!