Narednih dana malo kiše uz pojačan vetar južnih smerova,i uz maksimume od čak 20°C u petak i ponegde subotu!

Nakon dugotrajnijeg hladnijeg perioda koji je nastupio još 17. novembra sa samo danom izuzetka (20. novembra) od četvrtka će uslediti kratkotrajan, ali neobično topao period za sam kraj novembra, odnosno početak decembra. Maksimalne temperature u petak i subotu će prelaziti 15°C, a nije isključeno da ponegde bude izmereno i celih 20 stepeni Celzijusa.

Od sutra ćemo već biti pod delovanjem novog ciklona, polja niskog vazdušnog pritiska. Područje Slovenije, delova Hrvatske (sever i primorje), Crne Gore (naročito primorje), pa čak i Mađarske, dobiće obilnije padavine tokom narednih dana. U delovima Hrvatske (pre svega Primorsko-goranska županija) i Slovenije (pre svega Gorenjske i Goriške) akumuliraće se i preko 200mm vodenog taloga, a lokalno i više od 250mm. U delovima Mađarske, i to blizu Vojvodine, radiće se o količinama uglavnom između 40 i 60mm kiše. Govori se o količinama do kraja sedmice.

Geopotencijal i sinoptička situacija – položaj ciklona u subotu prema GFS modelu (Izvor: tropicaltidbits.com)

Krajnji sever Vojvodine bi takođe mogao da “profitira” od ove ciklonske aktivnosti, gde se prema današnjim proračunima narednih dana može akumulirati 10-20mm kiše, dok za ostatak Vojvodine važe znatno manje projekcije, uglavnom se akumulirano može očekivati 5 do 10mm kiše tokom naredna tri dana, a najviše u subotu ili nedelju.

Očekivana količina padavina do nedelje ujutru na osnovu proseka više modela (Izvor: meteologix.com)

Vreme u Vojvodini više će obeležiti neobično toplo vreme za sam početak decembra tokom petka i subote, dok će drugog dana vikenda kada se naše područje bude našlo u hladnom sektoru ciklona doći do osetnijeg pada temperatura.

Vetrovito tokom naredna tri dana

U četvrtak će duvati umeren do jak južni i jugoistočni vetar, koji će u večernjim časovima biti u okretanju na jugozapadni. Potom će tokom petka i prvog dela dana u subotu duvati umeren do jak južni i jugozapadni vetar, koji će u poslepodnevnim časovima biti u okretanju na severozapadni, uz priliv osetno hladnijeg vazduha.

Jutarnje temperature u četvrtak će se kretati između -3 i -1°C, a maksimalne dnevne od 8 do 12°C – i zapravo će biti izmerene u večernjim satima, a ne tokom dana. U petak će se nakon jutarnjih temperatura između 10 i 14°C, u najtoplijem delu dana živa u termometrima kretati između 17 i čak 20°C.

U četvrtak pre podne biće ažurirana trodnevna prognoza za Vojvodinu i Beograd, koja će se posvetiti detaljima za poslednja tri dana aktuelne sedmice.

Hladniji početak naredne sedmice uz umeren mraz

Nakon što dnevne temperature u nedelju neće prelaziti 3-4°C iznad nule, uslediće verovatno najhladnije jutro u dosadašnjem delu jeseni, odnosno to će prema meteorološkom kalendaru biti početak zime (od 1. decembra). U ponedeljak treba očekivati jutarnje minimume oko -5°C, dok će se dnevna temperatura kretati slično kao u nedelju.

Za sada nema ozbilnijih indikacija za snežne padavine na području Vojvodine tokom prve dekade decembra, ali određena manja šansa postoji nakon 7. decembra, o čemu će svakako biti prilike da se opširnije piše u narednom periodu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *