Naredne sedmice veoma toplo, u utorak i sredu i do 35°C

Tokom većeg dela predstojeće sedmice naše područje nalaziće se pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska, uz konstanstan priliv toplije vazdušne mase do srede. Potom će uslediti tek manje osveženje, ali visoke letnje temperature zadržavaju se sve do kraja predstojeće sedmice, odnosno barem do 26. avgusta. U drugoj polovini sedmice visinski ciklon sa centrom u oblasti Italije, mogao bi usloviti ređu pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine.

Tokom prva tri dana predstojeće sedmice preovladavaće pretežno sunčano i veoma toplo vreme, a nešto više oblaka može biti u sredu popodne i uveče. U ponedeljak i utorak duvaće slab vetar promenljivog smera, uglavnom istočni i jugoistočni. U sredu uveče vetar će biti u okretanju na severozapadni, i u pojačanju.

U ponedeljak će se minimalne temperature kretati između 15 i 18°C, a maksimalne dnevne od 32 do 34°C. U utorak jutarnje temperature biće u intervalu od 18 do 20°C, a maksimalne dnevne od 33 do 35°C. Sreda bi mogla biti najtopliji dan u nizu, sa jutarnjim temperaturama između 20 i 22°C (tropska noć), i maksimalnim dnevnim od 33 do 35°C, a ponegde bi moglo biti izmereno i 36°C.

U utorak i sredu kulminacija tropskog talasa (ARW)
U utorak i sredu kulminacija tropskog talasa (ARW)

Treba istaći da se tokom prva tri dana očekuje prilično niska relativna vlažnost vazduha, koja će u najtoplijem delu dana biti neretko ispod 30%, a ponegde i niža od 20%, što će usloviti lakše podnošenje predstojećih vrućina. Koliko relativna vlažnost vazduha ume da utiče na subjektivni osećaj, imaćemo priliku da osetimo u narednim danima, ovog puta u našu korist (suprotno sparnom vremenu).

Ipak, to znači da treba konzumirati dosta tečnosti u narednim danima, obzirom da će se ona kroz znoj oslobađati u znatno većoj meri u odnosu na sparno vreme.

Malo svežije od četvrtka, ređe nestabilnosti od petka

Krajem dana u sredu i tokom noći ka četvrtku treba očekivati priliv nešto svežijeg, ali i vlažnijeg vazduha na naše područje. Temperature će biti u padu za tek nekoliko stepeni, ali će već pomenuta relativna vlažnost vazduha biti u porastu, tako da se subjektivni osećaj temperature praktično neće bitnije ni menjati, i veliki je znak pitanja u kojoj meri će se osveženje osetiti.

Tako će se u drugom delu sedmice jutarnje temperature kretati oko i malo ispod 20°C, a maksimalne dnevne u većini dana između 30 i 33°C. Od petka treba računati i na ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom u poslepodnevnim i večernjim časovima.

Više informacija svakako od srede. Do tada, svakodnevno možete pratiti našu trodnevnu prognozu vremena za Vojvodinu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *