Naredne sedmice malo kiše i puno vetra, uz pad temperatura

Nakon letnjih temperatura danas i sutra (do 27°C lokalno u nedelju), od ponedeljka sledi svežiji period, sa temperaturama koje će ponovo biti ispod prosečnih vrednosti, kao što je to bio slučaj u većem delu aprila. Nešto kiše može biti u nedelju kasno popodne i uveče, ponedeljak, i potom ponovo od četvrtka, dok će od ponedeljka biti vetrovito, uz pojačan jugoistočni vetar.

Danas do kraja dana promenljivo oblačno i suvo vreme, uz sunčane intervale. Maksimalne temperature između 24 i 26°C. Sutra se očekuje vrlo slično vreme, uz jutarnje temperature malo iznad 10°C i maksimume između 25 i 27°C. U nedelju će duvati slab do umeren jugoistočni vetar u prvom delu dana (u Banatu na udare jak), potom istočni i severoistočni u drugom delu dana. U večernjim časovima u nedelju, najpre na severu Bačke i Banata, očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

U noći ka ponedeljku i u prvom delu dana, očekuju se kiša i pljuskovi mestimično, dok će u drugom delu dana biti uglavnom suvo, uz kraće sunčane periode. U ponedeljak će duvati umeren severni i severoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne od 19 do 21°C.

U utorak i sredu biće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i suvo. Temperature će biti u daljem manjem padu, i ispod normale za sredinu maja. Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, koji bi u sredu 10. maja mogao imati i udare olujne jačine. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 6 i 9°C, a maksimalne dnevne u sredu od 17 do 20°C, a u četvrtak od 15 do 18°C.

Sinoptička situacija sredinom naredne sedmice prema GFS modelu

Tokom četvrtka i petka naredne sedmice naše područje biće pod uticajem novog ciklona, ali je još uvek rano govoriti kako će on tačno uticati na vreme kod nas, i o količini padavina. Sigurno je da će prema zapadu Balkana biti više padavina, uz visoke padavinske totale. Promenljivo vreme sa povremenom kišom moglo bi se produžiti i na sledeći vikend, o čemu ćemo svakako detaljnije pisati u utorak ili sredu. Košavska situacija zadržava se sigurno i tokom četvrtka, a moguće je i tokom petka.

Dakle, nakon kraćeg perioda sa temperaturama u okviru i malo iznad proseka, od ponedeljka će temperature u većini dana biti ispod normale, uz promenljivo i vetrovito vreme. Značajnijih padavina (barem do četvrtka) neće biti.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *