Nakon sutrašnje mestimične kiše od četvrtka do nedelje suvo i malo toplije

Naše područje još sutra će biti pod uticajem ciklonske cirkulacije sa centrom u oblasti Egejskog mora, da bi od četvrtka usledio porast vazdušnog pritiska, obzirom da ćemo se nalaziti na prednjoj strani grebena anticiklona sa centrom na severoistoku Evrope, a koji će se premeštati dalje na jugoistok prema Crnom Moru. Nakon sutrašnjeg hladnijeg dana i povremene kiše, od četvrtka sledi manje otopljenje, a od petka treba računati i na sunčane periode.

Sinoptička situacija i uticaj anticiklona u petak (GFS)
Sinoptička situacija i uticaj anticiklona u petak (GFS)

Sutra i u četvrtak tmurno, u sredu sa povremenom kišom

Tokom naredna dva dana treba očekivati zadržavanje tmurnog vremena, u sredu i sa povremenom kišom koja će biti uglavnom slabog intenziteta, pa se značajnije padavine ne očekuju. U četvrtak će se zadržati oblačno vreme, ali većinom suvo, samo ponegde moguća je po koja kap kiše. Može se reći da će naredna dva dana vremenske prilike priličiti dobu godine, u stilu pozne jeseni.

Vetar će oslabiti, pa se tokom naredna dva dana očekuje slab do umeren jugoistočni vetar. Jutarnje temperature biće slične i kretaće se između 2 i 5°C, dok će se maksimalne dnevne u sredu kretati između 5 i 8°C, a u četvrtak između 6 i 9°C.

U petak i subotu sunčani periodi i malo toplije

U petak treba očekivati delimično razvedravanje i periode sunčanog vremena, koje treba očekivati i u subotu. Tokom ova dva dana preovladavaće promenljivo oblačno vreme, a očekuje se i manji porast dnevnih temperatura. Delimično razvedravanje moglo bi doprineti boljem noćnom hlađenju, pa će jutra biti jednako hladna poput onih u sredu i četvrtak, ako ne i hladnija, a pogotovo u subotu.

Jutarnje temperature u petak će se kretati između 2 i 4°C, a u subotu između -1 i 1°C. Maksimalne dnevne temperature tokom ova dva dana kretaće se oko 10°C, što je u granicama višegodišnjeg proseka za treću dekadu novembra. U petak će duvati slab, a u subotu uglavnom umeren jugoistočni vetar.

Maksimalne temperature u petak u regionu (ARW)
Maksimalne temperature u petak u regionu (ARW)

Iako se ne radi o Vojvodini, treba istaći da će tokom čitavog narednog perioda Timočka i Negotinska krajina biti najhladniji deo Srbije, što nije neobično tokom zimskog perioda godine, kada je sinoptička postavka poput aktuelne i one koja nas očekuje u narednim danima. Krajnji istok Srbije biće narednih dana hladniji i od viših planina u centralnoj i zapadnoj Srbiji, računajući Kopaonik i Zlatibor.

Od nedelje do kraja meseca nastavak promenljivog vremena

Od drugog dana vikenda pa sve do kraja meseca treba očekivati nastavak dinamičnog i promenljivog vremena, sa povremenim padavinama, tako da pored padavina koje smo imali od nedelje do danas, računajući i očekivanu mestimičnu kišu sutra – treba očekivati postepeno poboljšanje sa deficitom vlage u zemljištu i konačan završetak sušnog perioda koji traje još od avgusta. Naravno, situacija će i dalje biti daleko od normalne, a kamoli idealne, za šta je potrebno mnogo više vremena i padavina.

Ensembli GFS modela za kraj novembra i pocetak decembra
Ensembli GFS modela za kraj novembra i početak decembra

Ukratko, početkom naredne sedmice treba očekivati novi uticaj polja niskog vazdušnog pritiska u našim krajevima, uz istovremeni razvoj Skandinavskog anticiklona, ali ovo još nije siguran scenario. Ovakav razvoj situacije bi nam doneo nove padavine, najverovatnije u obliku kiše, uz zahlađenje sredinom naredne sedmice oko 28. novembra. Međutim, postoji i hladnija opcija, pa bi kiša ubrzo prešla u susnežicu i sneg, čak i u nižim predelima. Više informacija donosimo krajem ove sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *