Mraz preti u četvrtak, bez kiše do kraja nedelje, a od petka ponovo preko 15°C

Danas je do naših krajeva stigao očekivani hladni front koji je u drugom delu dana doneo pad temperatura, naoblačenje, ali i pojačan severni vetar. Mestimično večeras ima i kiše. Hladnije vreme zadržava se još u utorak i sredu, da bi od četvrtka usledio postepen porast dnevnih temperatura. Od srede do petka, a posebno u četvrtak, biće pojave slabog mraza. Za vikend temperature ponovo blizu i oko 20°C.

Tokom utorka i srede preovladavaće promenljivo oblačno i prohladno vreme, uz slab do umeren vetar severnih smerova koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće. Padavine se tokom ova dva dana ne očekuju, a biće i sunčanih intervala.

Dnevne temperature kretaće se između 11 i 13°C. Minimalne temperature u utorak će se kretati od 4 do 6°C, dok će u sredu biti znatno niže i kretaće se između 0 i 3°C.

U sredu će nesumnjivo biti pojave slabog prizemnog mraza, dok se mraz na 2m visine (u meteorološkom zaklonu) prema večerašnjim očekivanjima na širem području ne očekuje, ali ne treba isključiti da se ređe na manjem području temperatura spusti ispod 0°C.

Umeren vetar severnih smerova duvaće u utorak (ARW)
Umeren vetar severnih smerova duvaće u utorak (ARW)

Mraz najizvesniji u četvrtak

Kako se u sredu uveče i u noći ka četvrtku očekuje razvedravanje i slabljenje vetra, to će stvoriti povoljne uslove za izraženije noćno hlađenje i pojavu jutarnjeg mraza. Nijanse će odlučivati koliko će se živa u termometrima nisko spustiti, i zato je neophodno pratiti našu trodnevnu prognozu i najave tokom utorka i srede.

Mraz ozbiljna pretnja u cetvrtak ujutru (ARW)
Mraz ozbiljna pretnja u cetvrtak ujutru (ARW)

Prema večerašnjim očekivanjima, minimalne temperature u četvrtak će se kretati između -2 i 1°C, što znači da će retka biti mesta gde se temperatura neće spustiti ispod 0°C. Maksimalne temperature u četvrtak kretaće se između 12 i 14°C, a za razliku od prethodna dva dana u četvrtak će biti pretežno sunčano.

U petak i za vikend pretežno sunčano i toplije

Jezgro anticiklona iz zapadne Evrope premestiće se prema našem području, a istovremeno se očekuje i priliv toplije vazdušne mase u naše krajeve. Biće stabilno i pretežno sunčano vreme tokom poslednja tri dana ove sedmice.

U petak će ponovo postojati mogućnost za pojavu slabog jutarnjeg mraza, dok će dnevne temperature biti u daljem porastu. U danima vikenda, konačno neće biti šansi za jutarnji mraz.

Najtopliji dan aktuelne sedmice biće nedelja (GFS)
Najtopliji dan aktuelne sedmice biće nedelja (GFS)

Dnevne temperature u petak će se kretati između 14 i 17°C, u subotu od 15 do 18°C, a u nedelju oko 20°C. Naravno obzirom na daljinu perioda manje promene su moguće, pa zato ponovo posetite portal kroz nekoliko dana.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.