Mraz preti u četvrtak, bez kiše do kraja nedelje, a od petka ponovo preko 15°C

Danas je do naših krajeva stigao očekivani hladni front koji je u drugom delu dana doneo pad temperatura, naoblačenje, ali i pojačan severni vetar. Mestimično večeras ima i kiše. Hladnije vreme zadržava se još u utorak i sredu, da bi od četvrtka usledio postepen porast dnevnih temperatura. Od srede do petka, a posebno u četvrtak, biće pojave slabog mraza. Za vikend temperature ponovo blizu i oko 20°C.

Tokom utorka i srede preovladavaće promenljivo oblačno i prohladno vreme, uz slab do umeren vetar severnih smerova koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće. Padavine se tokom ova dva dana ne očekuju, a biće i sunčanih intervala.

Dnevne temperature kretaće se između 11 i 13°C. Minimalne temperature u utorak će se kretati od 4 do 6°C, dok će u sredu biti znatno niže i kretaće se između 0 i 3°C.

U sredu će nesumnjivo biti pojave slabog prizemnog mraza, dok se mraz na 2m visine (u meteorološkom zaklonu) prema večerašnjim očekivanjima na širem području ne očekuje, ali ne treba isključiti da se ređe na manjem području temperatura spusti ispod 0°C.

Umeren vetar severnih smerova duvaće u utorak (ARW)
Umeren vetar severnih smerova duvaće u utorak (ARW)

Mraz najizvesniji u četvrtak

Kako se u sredu uveče i u noći ka četvrtku očekuje razvedravanje i slabljenje vetra, to će stvoriti povoljne uslove za izraženije noćno hlađenje i pojavu jutarnjeg mraza. Nijanse će odlučivati koliko će se živa u termometrima nisko spustiti, i zato je neophodno pratiti našu trodnevnu prognozu i najave tokom utorka i srede.

Mraz ozbiljna pretnja u cetvrtak ujutru (ARW)
Mraz ozbiljna pretnja u cetvrtak ujutru (ARW)

Prema večerašnjim očekivanjima, minimalne temperature u četvrtak će se kretati između -2 i 1°C, što znači da će retka biti mesta gde se temperatura neće spustiti ispod 0°C. Maksimalne temperature u četvrtak kretaće se između 12 i 14°C, a za razliku od prethodna dva dana u četvrtak će biti pretežno sunčano.

U petak i za vikend pretežno sunčano i toplije

Jezgro anticiklona iz zapadne Evrope premestiće se prema našem području, a istovremeno se očekuje i priliv toplije vazdušne mase u naše krajeve. Biće stabilno i pretežno sunčano vreme tokom poslednja tri dana ove sedmice.

U petak će ponovo postojati mogućnost za pojavu slabog jutarnjeg mraza, dok će dnevne temperature biti u daljem porastu. U danima vikenda, konačno neće biti šansi za jutarnji mraz.

Najtopliji dan aktuelne sedmice biće nedelja (GFS)
Najtopliji dan aktuelne sedmice biće nedelja (GFS)

Dnevne temperature u petak će se kretati između 14 i 17°C, u subotu od 15 do 18°C, a u nedelju oko 20°C. Naravno obzirom na daljinu perioda manje promene su moguće, pa zato ponovo posetite portal kroz nekoliko dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *