Miholjsko leto do kraja oktobra, kada se očekuje promena vremena

Miholjsko leto traje već gotovo 10 dana, tačnije od 12. oktobra, a sigurno je da će potrajati još nedelju dana. Maksimalne temperature konstantno će se kretati oko i malo iznad 25°C. Dani će biti u znaku pretežno sunčanog vremena, uz tek ređu pojavu jutarnje sumaglice ili kratkotrajne magle. Promenu vremena treba očekivati krajem meseca, oko 29. oktobra.

Sve do kraja aktuelne sedmice svaki novi dan ličiće na prethodni. Očekuje se većinom pretežno sunčano i za ovo doba godine veoma toplo vreme. Od srede će početi da duva slab i umeren jugoistočni vetar.

U utorak i sredu jutarnje temperature kretaće se između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 25 do 27°C, u utorak ponegde i do 28°C.

Maksimalne temperature u utorak (GFS)
Maksimalne temperature u utorak (GFS)

Od petka bi trebao da usledi tek neznatan pad temperatura, tako da bi se jutarnje temperature od petka do kraja nedelje kretale između 7 i 11°C, a maksimalne dnevne od 23 do 26°C.

Sve izvesnija promena vremena krajem meseca

Postoje ozbiljni nagoveštaji da će krajem meseca doći do osetnog pada temperatura, tako da bi tokom poslednja 2-3 dana oktobra i u prvim danima novembra temperature mogle biti čak i ispod prosečnih vrednosti.

Uz građenje anticiklona negde na području Velike Britanije, po njegovoj istočnoj periferiji ka nama bi se sa severoistoka Evrope pokrenula značajna količina osetno hladnijeg vazduha.

Sinoptička situacija krajem meseca (GFS)
Sinoptička situacija krajem meseca (GFS)

Najpre bi se početkom naredne sedmice maksimalne temperature približile normalnim vrednostima za kraj oktobra, odnosno kretale bi se između 15 i 20°C. Potom bi se na samom kraju meseca i početkom novembra nastavilo priticanje hladnijeg vazduha, što bi dnevne maksimume moglo spustiti i na ispod 10°C, što predstavlja zaista nagli pad temperatura.

ENSI GFS modela za naredni period
ENSI GFS modela za naredni period

Ansambli američkog GFS modela ukazuju na velika razilaženja u jačini zahlađenja koje se očekuje krajem oktobra i početkom novembra, ali postoji usaglašenost da će temperature biti znatno primerenije dobu godine.

Naravno o ovoj promeni vremena pisaćemo više u narednom periodu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *