Mestimična magla do petka, krajem sedmice narušavanje anticiklona i moguća kiša

Još tri dana vreme u našim krajevima diktiraće polje povišenog vazdušnog pritiska. Danas do kraja dana, i naredna dva. Potom ćemo od petka uz premeštanje hladnog fronta biti i pod uticajem ciklona, što će destabilizovati atmosferu. Prethodnih dana magla i niski oblaci bili su ti koji nisu dozvoljavali vrlo visoke temperature, ali to danas neće biti slučaj.

U našem regionu već danima aktuelna je temperaturna inverzija, odnosno temperatura raste sa visinom, umesto da opada – što je normalno stanje. Recimo, prema merenjima u 11h, Crni Vrh meri čak 22°C, Kopaonik 17°C, a Palić i Novi Sad su merili 10°C.

Temperaturna inverzija polako popušta u Banatu, pa će ovo danas biti najtopliji deo Vojvodine, dok će u ostatku Srbije, pre svega na zapadu, dnevna temperatura danas da pređe 25°C, čime bi bili ugroženi apsolutni temperaturni maksimumi za novembar mesec. Letnja temperatura u novembru!

Na području Vojvodine maksimalne dnevne temperature danas će se kretati između 18°C na severozapadu i 25°C na jugoistoku Vojvodine. Marginalna verovatnoća za narušavanje novembarskih rekorda postojaće i u delovima Banata.

U sredu se očekuje ređa pojava jutarnje magle, koja će se tek ponegde zadržati i u prepodnevnim časovima. Magla će biti češća (i gušća) u četvrtak, pa će ponovo biti neophodno prilagoditi vožnju uslovima u saobraćaju odnosno vremenskim prilikama. Dnevne temperature biće niže u odnosu na danas, i kretaće se uglavnom između 17 i 20°C.

Promena šablona vremena od subote

U toku noći između petka i subote očekuje se premeštanje hladnog fronta preko Vojvodine, dok će pre toga duvati umeren, u Banatu na udare i jak jugoistočni vetar tokom petka. Doći će i do formiranja sekundarnog ciklona u oblasti Đenovskog zaliva ili na severu Jadrana, pod čijim ćemo (slabim) uticajem biti tokom vikenda.

Promena sinoptičke situacije u noći između subote i nedelje prema ECMWF-u (tropicaltidbits.com)

U petak će se jutarnje temperature kretati uglavnom između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne od 20 do 22°C. Duvaće umeren jugoistočni vetar, u Banatu na udare povremeno jak.

U subotu i nedelju preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa tek kraćim sunčanim intervalima, povremeno sa kišom. Na području Vojvodine prema današnjim projekcijama ne očekuju se značajnije padavine, već simbolične. Konkretnija kiša očekuje se na zapadu Balkana (BiH i Hrvatska, Crna Gora). Mi ćemo biti u toplom sektoru ovog ciklona, te će i temperature biti više u odnosu na naše zapadne i jugozapadne susede, i u najtoplijem delu dana kretaće se od 17 do 20°C, u subotu možda i koji stepen više.

Temperature konačno oko normale u većem delu Evrope ECMWF (tropicaltidbits.com)

Bez jačeg zahlađenja do sredine meseca

Sledeće sedmice najverovatnije će doći do ponovnog jačanja anticiklona, što će značiti stabilno i relativno toplo vreme ponovo. Svakako je rano za predikcije, ali tokom većine dana maksimalne temperature bi se kretale između 15 i 20°C, dok je normala od 9 do 13°C! Ukoliko se ove predikcije ostvare, definitivno ćemo moći da pribeležimo jednu ZLATNU JESEN, termin koji se najčešće koristi za visoke temperature u Novembru.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *