Malo toplije od utorka, bez mnogo padavina naredne sedmice uz moguću “neobičnu” pojavu

Tokom predstojeće sedmice u većini dana očekuje nas promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima, povremenom pojavom jutarnjeg mraza (naročito sutra ujutru i u petak i subotu), dok će dnevne temperature od utorka biti u porastu. U pojedinim danima, a najpre u utorak, postojaće uslovi za ne tako čestu pojavu u našim prostorima, zbog čijeg pominjanja su nas mnogi prethodnih godina začuđeno gledali i pisali “hejt” komenatre – pljuskove snega ( u SYNOP-u (7)26 )! Ovakva pojava svakako više priliči martu.

Izražen temperaturni gradijent sa visinom i prisustvo dovoljne količine vlažnosti u vazduhu, mogli bi usloviti pljuskove snega kako u utorak, tako i tokom četvrtka i donekle petka. U tim situacijama krupne pahulje snega mogu da padaju i na temperaturi koja je u prizemlju (2m visine) daleko u plusu, odnosno čak oko 5°C ili malo više, dok u slučajevima kada sneg pada iz nimbostratusne (slojaste) oblačnosti to nije moguće.

U ponedeljak će preovladavati promenljivo oblačno vreme uz kraće sunčane periode i uglavnom suvo. Tek u večernjim časovima samo ponegde može biti kratkotrajne susnežice i snega. Ujutru se očekuje slab do umeren mraz. Jutarnje temperature kretaće se između -6 i -3°C (nakon 13 i 19. decembra najhladnije jutro ove zime), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 2 do 4°C.

Promenljivo oblačno vreme sa kraćim sunčanim periodima. U poslepodnevnim časovima uz umeren razvoj dnevne oblačnosti mogući su pljuskovi snega ili kratkotrajna kiša. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C. U utorak se preko naših krajeva premešta i hladni front, te će sredinom dana duvati umeren do jak severozapadni vetar, koji će pojačati subjektivni osećaj hladnoće!

Pljuskovi snega mogući su u utorak u celoj zemlji (ECMWF) – meteologix.com

U sredu bez bitnije promene, tokom većeg dela dana suvo, dok će u večernjim časovima biti ređe pojave susnežice i kiše. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 6 do čak 9°C.

U četvrtak premeštanje još jednog hladnog fronta, te će popodne i uveče biti pojačanog severozapadnog vetra, a dnevne temperature u četvrtak kretaće se uglavnom između 5 i 7°C. U četvrtak čak nije isključena ni pojava ledene kiše!

O vremenu u drugom delu naredne sedmice pisaćemo narednih dana. Povremeno se takođe očekuju padavine, uglavnom u formi kiše i susnežice, eventualno pljuskova snega, ali bez značajnijih padavina, odnosno akumulacije vodenog taloga.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *