Malo susnežice i snega tokom petka i vikenda, povremen slab mraz do kraja meseca

Tokom prethodnih dana u Vojvodini se akumuliralo uglavnom između 10 i 20mm vodenog taloga, uz manja odstupanja, a najviše kiše palo je juče (sreda). To je zanemarljiva količina u odnosu na jugozapadnu Srbiju, kao i veći deo regiona ka zapadu i jugozapadu Balkana, gde je ponegde palo više od 250mm kiše, pa i više. U Vojvodini bi tokom petka i nedelje mogle lepršati pahulje, ponegde može simbolično i da zabeli, ali ništa više od toga. Temperature će biti znatno primerenije dobu godine od sutra, međutim od konkretnog snega i jutarnjih minusa nema ništa – do daljeg.

Ovog puta nećemo dužiti sa prognozom, nova će biti svakako izdata u danima vikenda za period do kraja januara, dok su fokus ove najave naredna 72 sata. Tokom noći ka petku na jugu Banata očekuju se susnežica i sneg, dok će u ostatku pokrajine biti uglavnom suvo, eventualno uz slabu susnežicu. U prepodnevnim časovima susnežica i sneg očekuju se i u delovima Srema, te i u srednjem i severnom Banatu, ali će padavine biti najintenzivnije na jugu Banata. Jasno je da će se sneg teško zadržavati na tlu jer će biti dosta mokar (zapravo će biti i već pomenute susnežice). Dekorativno može da zabeli u Vršcu sa okolinom (Vršački breg), i na području Deliblatske peščare, do 2cm.

Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 2°C, a maksimalne dnevne od 2 do 3°C. Duvaće umeren severozapadni vetar.

U subotu će u prvom delu dana biti pretežno do potpuno oblačno, ali uglavnom suvo vreme. U drugom delu dana očekuje se sneg povremeno, i to u celoj Vojvodini, osim istoka i jugoistoka gde će padati susnežica (Banat). Ovog puta na nešto više padavina mogu računati Srem, južna i zapadna Bačka. Povremene snežne padavine očekuju se i u noći ka nedelji, i u nedelju u prvom delu dana, nakon čega se očekuje njihov prestanak. Kao što je već pomenuto, istok i jugoistok Banata imaće susnežicu i kišu. Samo dekorativno (1-2cm) mogu se zabeleti delovi Bačke i Srema u noći ka nedelji, dok u Banatu, jasno – neće biti pokrivača.

Mogući tip padavina u subotu uveče prema GFS modelu – meteologix.com

Jutarnje temperature kretaće se ponovo između -1 i 2°C (najhladnije na SZ, najtoplije na JI Vojvodine), a maksimalne dnevne od 2 do 3°C – kao prethodnog dana.

Istovremeno, u većem delu BiH i Hrvatske, računajući i nizije, pašće uglavnom između 10 i 20cm snega, a u brdsko-planinskim predelima više, i do pola metra.

Visina snega u nedelju veče prema “raspoloženom” ECMWF modelu – meteologix.com

Do kraja sedmice na području Vojvodine akumuliraće se još 15 do 25mm vodenog taloga, naravno uz određena lokalna odstupanja. U pojedinim danima naredne sedmice očekuje se pojava slabog jutarnjeg mraza. Ipak više detalja o vremenu od ponedeljka 23. januara ćemo pisati u subotu, a najkasnije nedelju.

Promene u prognozi za period do kraja nedelje su moguće, te je preporučljivo pratiti trodnevnu prognozu koja se svakodnevno ažurira.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *