Malo snega tokom petka i subote, početak februara verovatno malo topliji

Naredna tri dana bićemo pod uticajem ciklona čiji će se centar iz Tirenskog (počevši već danas) premeštati prema Crnom Moru, preko Jonskog i Egejskog. Jasno, ovaj ciklon će intenzivnije uticati na vreme u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji, kao i u delovima Albanije, ali se određene padavine očekuju i na području Srbije. Kada govorimo o Srbiji konkretnije padavine očekuju se na istoku, dok se na području Vojvodine tokom petka i subote očekuje uglavnom 4-12mm vodenog taloga. Temperature će biti uglavnom u plusu, ali u okvirima proseka za kraj januara.

U nastavku današnjeg dana preovladavaće pretežno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme. U večernjim časovima, uglavnom u Sremu će provejavati slab sneg. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od 2 do 3°C. Duvaće umeren istočni i severoistočni vetar.

U noći ka petku i u petak pre podne slab do umeren sneg očekuje se uglavnom u južnim i u središnjim delovima Vojvodine, dok će na severu biti suvo. Do kraja dana padavine će se proširiti na ostatak pokrajine, uz slab, ređe i umeren sneg u većem delu, dok će na krajnjem severu biti samo provejavanja snega. Duvaće umeren vetar severnih smerova. Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 0°C, a maksimalne dnevne od 2 do 3°C. Do formiranja dekorativnog snežnog pokrivača (visine 1-2cm) će doći samo u južnim delovima, odnosno u Sremu i na jugu Banata, kao i na području Fruške Gore, gde ga može biti i nešto više.

Tokom subote očekuju se sasvim slabe snežne padavine. Uglavnom neće ni doći do formiranja snežnog pokrivača, ili će on biti dekorativne visine 1-2cm, a na Na Fruškoj Gori usled boljih termičkih uslova se u višim delovima očekuje oko 5cm snega. Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 1 do 3°C.

Najoptimističnija prognoza visine pokrivača za Vojvodinu (ECMWF model) – meteologix.com
Narednih dana svakako pratite našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu i Beograd koja se svakodnevno ažurira, jer su određene promene u prognozi za naredne dane ipak moguće.

Malo toplije početkom februara

Do kraja januara zadržavaju se prosečne temperature za ovo doba godine, uz maksimume do 5°C, a jedino poslednjeg dana u mesecu, u utorak, živa u termometrima može preći peti podeok Celzijusove skale. Tokom ova tri dana očekuju se slabi jutarnji mrazevi, uz najniže temperature do -4°C u ponedeljak.

U utorak 31. januara očekuje se premeštanje hladnog fronta, te će duvati umeren do jak severozapadni vetar, a biće zaustavljen i dalji porast temperatura u narednim danima, prvim danima februara.

Ansambli GFS modela ukazuju na dobar potencijal da dođe do manjeg otopljenja oko 4-5. februara (Izvor: wetterzentrale.de)

Kako prva dekada februara bude odmicala, očekuje se dalji blagi porast temperatura, te bi se živa u termometrima kretrala uglavnom između 7 i 12°C u najtoplijem delu dana. Dakle, neće biti nekih ekstrema u smislu pozitivnog odstupanja od normale, ali ne možemo reći ni da ćemo imati prave zimske temperature. Očekuju se slabi jutarnji mrazevi. Više detalja svakako u narednom periodu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *