Malo snega, a više hladnoće u narednim danima

Narednih dana polje povišenog vazdušnog pritiska na zapadu Evrope i istovremeno niskog pritiska na istoku Evrope usmeriće hladan vazduh sa severoistoka kontinenta ka našim krajevima. U petak i za vikend duvaće umeren, ređe jak severni i severozapadni vetar, a temperatura će tonuti sve dublje u minus. Ipak, razloga za paniku nema.

U petak će preovladavati promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. U poslepodnevnim i večernjim satima moguća je pojava pljuskova snega, što podrazumeva da će padavine biti konvektivnog porekla, kratkotrajne, ali lokalno umerenog i jakog intenziteta. Duvaće umeren, na udare jak zapadni i severozapadni vetar.

Sinoptička situacija u subotu (GFS)

Jutarnja temperatura kretaće se između -6 i -3°C, a maksimalne dnevne od 0 do 2°C.

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. Biće još malo hladnije u odnosu na petak. Vetar uglavnom umeren, ređe na udare jak, severni i severozapadni.

Jutarnje temperature kretaće se između -7 i -4°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od -2 do 0°C.

Nedelja će uz ponedeljak biti najhladniji dan tokom predstojećeg ledenog talasa. Drugog dana vikenda očekuje nas pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa slabim snegom, a moguće je i manje formiranje/povećanje visine snežnog pokrivača do 3cm.

Jutarnje temperature kretaće se između -8 i -5°C, a maksimalne dnevne od -4 do -2°C.

Znatno toplije od srede, u četvrtak i do 10 stepeni

U ponedeljak i utorak zadržava se hladno vreme, u ponedeljak još uvek sa temperaturama znatno ispod normale, a u utorak u okviru normale za ovo doba godine. U ponedeljak se očekuje još jedan ledeni dan, sa maksimalnom temperaturom koja se zadržava ispod 0°C, dok će u utorak temperature polako ući u plus.

Meteogram za Novi Sad – narednih 10 dana (ECMWF)

Od srede se očekuje nagli porast temperatura. Tako će u četvrtak i petak naredne sedmice maksimalne dnevne temperature prelaziti 5°C, dok bi živa u termometru ponegde mogla dostići i celih 10°C.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.