Konačno sledi dinamičnije, ali i nešto hladnije vreme

U utorak se očekuje promenljivo oblačno i još uvek uglavnom suvo vreme uz temperature iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Od srede se uz jaču oblačnost očekuje kiša povremeno, a uslediće i pad temperatura. Prema današanjim proračunima ne očekuju se obilnije padavine, ali bi se do kraja sedmice na području Vojvodine uz povremenu kišu moglo akumulirati 20-30mm kiše.

U utorak u prvom delu dana može biti malo kiše, uglavnom se radi o nemerljivoj količini. Ipak, tokom utorka će još uvek biti kraćih sunčanih perioda. Minimalne temperature kretaće se između 5 i 7°C, a maksimalne dnevne od 13 do 16°C. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

U sredu će preovladavati pretežno do potpuno oblačno i neznatno svežije vreme, povremeno sa kišom, uglavnom u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima, dok je u prvom delu dana tek ponegde moguća po koja kap. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera, u večernjim časovima i u noći ka četvrtku umeren severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 8°C, a maksimalne dnevne od 12 do 15°C.

Posle dužeg vremena u sredu uveče padaće kiša (ECMWF) – meteologix.com

U noći ka četvrtku i tokom jutra očekuje se kiša mestimično, dok bi u nastavku dana bilo pretežno do potpuno oblačno, ali uglavnom suvo vreme. Duvaće umeren severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju, i u okretanju na severoistočni. Minimalne temperature kretaće se između 7 i 8°C, a maksimalne dnevne od 9 do 11°C – što znači da temperature neće značajnije rasti u odnosu na jutarnje sate. Dok su očekivane jutarnje temperature zapravo iznad proseka za sredinu novembra, maksimalne dnevne će konačno biti u granicama normale.

Anticiklon iznad Skandinavije usmerava hladniji vazduh na istok Evrope

Razvoj anticiklona iznad Skandinavije konačno će usloviti promenu šablona vremena u većem delu Evrope, a konačno će se i ohladiti veći deo kontinenta – prvenstveno istočni deo oko Ukrajine.

Anomalija T850 hPa u nedelju 20.11 (ECMWF) – tropicaltidbits.com

U petak bi se dnevne temperature kretale oko 10°C, a u danima vikenda najverovatnije između 5 i 10°C – što će biti prvi put da imamo tako niske maksimume ove jeseni. Vrlo je moguće da tokom predstojećeg vikenda u brdsko-planinskim predelima zemlje bude i snežnih padavina uz formiranje snežnog pokrivača u višim planinama, iznad 1000mnv.

Više detalja o vremenu krajem sedmice pisaćemo u četvrtak ili petak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *