Kišovit vikend uz osetno zahlađenje sutra, mraz od ponedeljka

Nastavak vikenda će obeležiti oblačno i tmurno vreme, povremeno sa kišom, a najveća količina će pasti od subote uveče do nedelje ujutru, dok od nedelje sredinom dana sledi i postepen prestanak padavina. Dok će danas biti iznadprosečno toplo vreme za ovo doba godine, u nedelju se očekuju prave zimske temperature, naročito uveče. Od utorka se očekuju jutarnji mrazevi.

Danas u nastavku dana oblačno, povremeno sa kišom, više u večernjim satima. Više padavina očekuje se na severozapadu i severu pokrajine, već popodne, dok se tokom noći ka nedelji ova padavinska oblačnost širi na ostatak Vojvodine. Tokom subote će se akumulirati uglavnom 10 do 20mm kiše, a na severozapadu i više. Maksimalne temperature danas će se kretati između 8°C na severozapadu i čak 16°C koliko se očekuje na jugu pokrajine, i području Beograda. Duvaće najpre umeren, na udare jak, južni i jugoistočni vetar, u noćnim časovima ka nedelji u okretanju na severozapadni, takođe umeren do jak. U Banatu tokom večeri olujni udari jugoistočnog vetra.

U nedelju se očekuje premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva, već u noćnim i jutarnjim satima. Uz dalji priliv hladnijeg vazduha, maksimalne temperature neće biti ništa više od jutarnjih, a minimalne će biti izmerene kasno uveče. Tako će se jutarnje temperature kretati između 2 i 5°C, a gotovo identične vrednosti očekuju se i u nastavku dana (na jugoistoku pokrajine jutro će biti toplije od podneva). Nije isključeno da uz kišu koja se očekuje samo u prvom delu dana tek ponegde proleprša i po koja pahulja, na Fruškoj Gori će verovatno biti i kratkotrajnog padanja snega, ali ništa više od toga! Uveče će se živa u termometrima kretati između -1 i 1°C, biće suvo, uz umeren severozapadni vetar koji uveče slabi.

Brdsko-planinski predeli regiona mogu očekivati snežni pokrivač, naročito u delovima BiH i Hrvatske gde će biti ozbiljnijeg snega (ECMWF) ponedeljak ujutru – meteologix.com

U ponedeljak će na području Vojvodine preovladavati promenljivo oblačno vreme, na severu sa sunčanim intervalima. Istovremeno, u delovima Srema, na području Beograda, kao i na jugu Banata biće više oblaka, te je tamo moguće provejavanje snega. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 1 do 3°C. Nema šta, prave zimske! Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Umeren mraz u utorak i ponegde sredu

U utorak će preovladavati pretežno sunčano i hladno vreme. Jutarnje temperature spustiće se duboko ispod nule, tako da će se živa u termometrima kretati između -6 i -2°C. Maksimalne temperature biće tek malo iznad nule, odnosno između 1 i 3°C. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, uveče u okretanju na severoistočni.

U sredu se očekuje naoblačenje. U prvom delu dana će biti suvo, dok u drugom delu dana i u noći ka četvrtku treba očekivati pojavu kiše i eventualno susnežice. Međutim, kako postoji veliko neslaganje u aktuelnim proračunima, za više detalja moraćemo da sačekamo barem ponedeljak. Za sada je jedino sigurno da će i u sredu biti mraza, uz minimume uglavnom između -4 i -1°C.

Od sutra ćemo imati dašak prave zime, barem do srede!

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *