Kiša uskoro prelazi u sneg, nove padavine u četvrtak i petak kojima će prethoditi maksimumi preko 15°C

Na mapi iznad vidimo odstupanje T2m od normale u četvrtak. U najvećem delu Vojvodine očekuje se da “presneži” između 18 i 20 časova, te ćemo tokom večeri i u prvom delu noći imati snežne padavine uz formiranje simboličnog snežnog pokrivača visine 1-4cm do jutra. Već tokom utorka će se taj sneg otopiti, da bi u četvrtak merili maksimalne temperature uglavnom između 14 i 17°C, uz umeren i jak južni i jugozapadni vetar. Potom bi posle toplijeg četvrtka uz moguće pljuskove i grmljavinu, u petak ponovo mogao padati sneg.

Kiša koja pada slabim do umerenim intenzitetom u trenutku pisanja ovog članka (18:30h) u većem delu Vojvodine, uskoro će preći u susnežicu i sneg. Tokom noći očekuje se postepen prestanak padavina, te će doći do formiranja samo manjeg snežnog pokrivača koji će se već sutra istopiti. Ko je raspoložen da uživa u zimskom (snežnom) ambijentu, moraće da prošeta noćas, ili da porani sutra ujutru.

U utorak se očekuju minimalne temperature između -2 i 0°C, dok će se maksimalne temperature kretati između 3 i 4°C. Duvaće slab do umeren zapadni vetar, uveče u okretanju na jugoistočni. U Vojvodini će u utorak tokom dana preovladavati malo do umereno oblačno vreme, uz duže sunčane intervale.

U delovima regiona i Vojvodine u četvrtak >15°C prema ECMWF i mnogim drugim modelima (Mapa: meteologix.com)

U sredu i četvrtak preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme, sa znatno manje sunca u odnosu na utorak. Temperature će biti u osetnijem porastu. U sredu će se ujutru meriti između -4 i -1°C, a tokom dana od 5 do 8°C. U četvrtak će biti znatno toplije, uz minimume između 6 i 9°C, i maksimume od 14 do čak 18°C!

U sredu će duvati umeren jugoistočni vetar, a u četvrtak umeren, na udare jak, južni i jugozapadni.

U četvrtak moguća grmljavina, a u petak sneg?

Vrlo dinamično i promenljivo vreme nastaviće se i u drugom delu sedmice. Nakon što će četvrtak obeležiti toplo i nestabilno vreme, uz vrlo moguću pojavu pljuskova sa grmljavinom, prvenstveno u poslepodnevnim satima, u petak nas očekuje novi priliv hladnije vazdušne mase, uz mogućnost da ponovo bude (malo) snega. Još uvek je rano govoriti o detaljima u petak, jer je nepoznanica da li ćemo imati brzopotezno premeštanje padavinske zone u sklopu hladnog fronta, ili će doći i do nešto dugotrajnijeg uticaja sekundarnog ciklona. U četvrtak će, podsećamo, maksimalne temperature u većini mesta biti iznad 15°C.

U svakom slučaju, i u slučaju snega i njegovog eventualnog formiranja na tlu tokom petka, bila bi to još jedna kratka snežna epizoda, jer već početkom naredne sedmice (oko 22.01) treba očekivati novo otopljenje, uz stabilizaciju vremenskih prilika. Detaljnije o vremenu tokom četvrtka i petka pisaćemo u sredu, ako ne u formi članka, onda svakako u sklopu naše trodnevne prognoze za Vojvodinu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *