Jutros umeren mraz i do -6°C, nakon kiše u ponedeljak mraz ponovo od utorka

Na području Vojvodine minimalne temperature jutros su se kretale između -6°C u Vršcu i -3°C koliko je izmereno u Novom Sadu. Dnevne temperature kretaće se danas između 5 i 6°C. Naoblačenje sledi u večernjim satima, dok se u ponedeljak očekuje hladna decembarska kiša. Od utorka ponovo pojava jutarnjeg mraza, a u drugoj polovini sedmice moguće je duže zadržavanje magle i niske oblačnosti.

U poslepodnevnim satima zadržaće se pretežno sunčano vreme, dok tokom predstojeće večeri sledi naoblačenje. Počeće da duva pojačan jugoistočni vetar.

Sutra kiša i novo zahlađenje

U ponedeljak će preovladavati oblačno i tmurno vreme, već od jutarnjih sati na krajnjem severu sa kišom. Kiša se povremeno očekuje tokom većeg dela dana, a prestanak padavina uslediće do večernjih časova. U proseku se očekuje 8 do 12mm vodenog taloga, međutim naravno moguća su manja odstupanja.

Padavine tokom ponedeljka (ECMWF)

Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 4°C na severu do 8°C na jugu pokrajine. U prvom delu dana duvaće umeren jugoistočni vetar, poslepodne i uveče u okretanju na severni i severozapadni.

Ozbiljno zahlađenje po visini (ECMWF)

U brdsko planinskim predelima ostatka Srbije u večernjim časovima odnosno tokom noći ka utorku, očekuje se sneg, uz formiranje / povećanje visine snežnog pokrivača. Susnežica je čak moguća u pojedinim nižim predelima, pre svega zapadne Srbije.

Susnežica odnosno prve pahulje snega uz kišu moguća je i u višim predelima Fruške gore pred sam kraj padavina.

Delimično razvedravanje i hladno u utorak

U utorak se očekuje promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena, a temperature će biti u okviru normale. Vetar slab i umeren, severnih smerova. U večernjim časovima i u noći ka sredi očekuje se česta pojava magle.

Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 3 do 5°C.

Mrazna jutra i česta magla od srede?

Već od utorka na vreme u našim predelima primarno će delovati polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon). Uz izostanak ozbiljnijeg prizemnog strujanja, to će biti idealna podloga za formiranje magle i niske oblačnosti, koja bi se mogla zadržavati ponegde i duže, tokom prepodneva.

Sinoptička situacija u sredu (ECMWF)

Tako bi se pored slabih i umerenih jutarnjih mrazeva dnevne temperature zadržavale do 5°C, a ponegde i oko 0°C tokom većeg dela dana (u slučaju dužeg zadržavanja magle i niskih oblaka).

Narušavanje anticiklona, i porast temperatura, može se očekivati predstojećeg vikenda 7-8. decembra.

Prema aktuelnim proračunima, u narednih 10 do 15 dana nema na vidiku ozbiljnijeg zahlađenja uz snežne padavine na području Vojvodine. Temperature će uglavnom varirati oko proseka.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!