Juče i noćas ponegde preko 50mm kiše, nove padavine danas i sutra u prvom delu dana

U poslednja 24h, preciznije juče kasno poslepodne, uveče, i tokom prethodne noći, na području Vojvodine akumuliralo se uglavnom između 20 i 50mm vodenog taloga, a naravno bilo je lokacija i sa manje, odnosno nešto više padavina. Tako je, prema nezvaničnim informacijama, u pojedinim selima palo i do 70mm kiše. Nestabilno vreme sa povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom nastavlja se i u naredna 24 sata, nakon čega treba očekivati stabilizaciju.

Ukupne padavine u poslednja 24h 19.07 06 UTC

Juče smo na manjem delu teritorije Banata i Srema imali i pojavu vremenskih nepogoda, sa obilnim padavinama za kratko vreme, ali i pojavom grada i olujnog vetra. Nevreme je pogodilo uglavnom delove opština Žitište, Zrenjanin, Žabalj, Titel, Novi Sad i Temerin. Govorimo o delovima opština (selima), a ne celim opštinama. Međutim, ako uzmemo u obzir da je veći deo Vojvodine dobio zaista preko potrebnu kišu, ipak možemo reći da je ovaj ciklon doneo mnogo više toga dobrog, nego lošeg, obzirom da je nepogodama zahvaćeno 5-10% teritorija, a barem 75% Vojvodine dobilo je konkretnu kišu, posle dugotrajnih vrućina i suše.

Danas do kraja dana zadržava se umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Više padavina očekuje se u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima, te u noći ka utorku. U narednim satima će u većini mesta biti suvo, nešto svežije vreme nego prethodnih dana, ali sparno uz “težak” vazduh.

Iako je verovatnoća zaista mala, ni danas kasno poslepodne i uveče ne treba isključiti mogućnost za vremenske nepogode, pre svega u vidu obilne kiše za kratko vreme, a zatim i u vidu jakog vetra i pojave grada. Oblačnost će se veći deo dana kretati od jugoistoka prema severozapadu, dok se večeras strujanje menja na severno i severozapadno, odnosno oblaci će se kretati prema jugu.

Uskoro stabilizacija, krajem nedelje i nove vrućine

Tokom predstojeće noći i prvog dela dana sutra, zadržava se dosta oblaka iznad našeg područja, uz mestimičnu kišu i pljuskove. Od sredine dana sledi konačna stabilizacija, i delimično razvedravanje. Tako će od srede do kraja nedelje preovladavati uglavnom pretežno sunčano i suvo vreme.

U utorak i sredu će se maksimalne temperature kretati uglavnom između 26 i 28°C, ali će u utorak još uvek biti sparno vreme, te će sreda subjektivno biti prijatnija. U četvrtak i petak će biti nešto toplije, ali i dalje bez vrućina, uz maksimalne temperature između 28 i 30°C, i uz prijatna jutra.

Prognoza za Novi Sad narednih 10 dana (ECMWF)

Značajnije otopljenje očekuje se za vikend, 24 i 25. jula, kada će maksimalne temperature ponovo prelaziti 30°C, a u nedelju ponegde dostizati i 34 stepena. Trend rasta temperatura verovatno će se nastaviti prema kraju meseca, te bi krajem jula vrlo lako ponovo mogli imati maksimalne temperature iznad 35°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *