Danas ponovo može biti jakih oluja sa nepogodama, naredni dani prijatniji

Danas u drugom delu popodneva (>15h) i tokom večernjih časova atmosfera iznad Vojvodine biće nestabilna, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, a biće uslovai za vremenske nepogode sa olujnim i orkanskim udarima vetra i gradom, što prevashodno važi za zapadne i severne predele pokrajine. Uslediće značajnije osveženje, pa će temperature u sredu i četvrtak biti za oko 10°C niže u odnosu na današnje.

Maksimalne temperature danas će se kretati između 33 i 36°C. Odustvo sunca, odnosno prisustvo visoke i srednje oblačnosti u određenoj meri je naravno smanjilo zagrevanje podloge, ali i CAPE vrednosti. Prisutno je i smicanje vetra po visini, tako da je u regionu danas moguće prisustvo superćelije. Bilo superćelije ili ne, i drugi tipovi oluja, poput squall line ili bow echo (prvi oblak koji ulazi u Srbiju liči na pomenutu strukturu), mogu produkovati vremenske nepogode. Vremenske nepogode su moguće u formi jakog i olujnog vetra, uz veliku mogućnost da bude i orkanskih udara od preko 25m/s odnosno 90km/h.

CAPESHEAR za danas kasno poslepodne (GFS)

Nakon prvog talasa pljuskova sa grmljavinom i lokalno vremenskim nepogodama, a što se očekuje već u naredna 2-3 sata, treba istaći da će i večeras, kao i tokom predstojeće noći, biti uslova za grmljavinsku aktivnost na području Vojvodine. Tada će verovatnoća za vremenske nepogode biti manja u odnosu na sadašnje poslepodnevne časove, ali nikako nije u potpunosti isključena, posebno tokom večeri, a manje noću.

Narednih dana prijatnije uz sveža jutra

U sredu će preovladavati promenljivo oblačno vreme uz uslove za mestimičnu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom praktično tokom celog dana, ali više ujutru i pre podne, dok će uveče biti sasvim suvo. Maksimalne temperature u sredu neće prelaziti 24°C. U četvrtak i petak pretežno sunčano i malo toplije, uz prohladna jutra za ovo doba godine. U četvrtak će se maksimalne temperature kretati oko 25°C, a petak do 28°C. Jutarnje temperature u četvrtak i petak neće prelaziti 15°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *