Danas počinje grejna sezona, a završava se sezona odbrane od grada

Danas, 15. oktobra zvanično počinje grejna sezona u Republici Srbiji. U prvoj polovini oktobra velika većina toplana izvršila je testiranje svojih sistema. Grejna sezona potrajaće do 15. aprila, a u izuzetnim situacijama kada je srednja dnevna temperatura niža od 12°C, toplane su dužne da greju i u drugoj polovini aprila.

U zavisnosti od toplane, grejni dan je obično od 6 do 22 časa, a nedeljom od 7 do 22 časa. U slučaju potrebe, ukoliko je spoljna temperatura vazduha u 18h niža od 1°C, i prognozirane vrednosti temperature od 22h do 6h ujutru su ispod 0°C, isporuka toplotne energije treba da traje neprekidno 24 časa.

Prekid isporuke toplotne energije vrši se ukoliko je spoljašnja temepratura viša od 15°C duže od dva sata, dok se ponovna isporuka započinje ukoliko je spoljašnja temepratura 12°C ili niža.

Završena 51. sezona odbrane od grada

Danas se završava 51. po redu sezona odbrane od grada u Republici Srbiji, a koja je počela kao što je to uobičajeno 15. aprila. Ovogodišnja sezona bila je izuzetno aktivna i burna, naročito u prvoj polovini, tokom maja i juna.

Prema trenutno raspoloživim podacima RHMZ Srbije, statistika radarskih praćenja i dana sa dejstvom tokom sezone 2018. izgleda ovako:

Praćenja i dejstva - Odbrana od grada 2018

MesecDana sa praćenjemDana sa dejstvom
April25
Maj522
Jun619
Jul1014
Avgust916
Septembar63
Oktobar10

Kao što se može videti iz priloženih podataka, najviše dejstva bilo je tokom maja i juna meseca, što je i uobičajeno. Najviše dana sa radarskim praćenjem konvektivne oblačnosti, a kada nije bilo potrebe za dejstvom bilo je tokom jula i avgusta. Radarski centri imali su najviše posla u maju, ukupno 27 dana sa praćenjem i dejstvima, potom slede jun i avgust sa po 25, dok ove godine april, septembar i oktobar nisu doneli značajnije nestabilnosti.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *