Danas pljuskovi sa grmljavinom, potom promenljivo, a oko 5. avgusta udarac letu?

Pre svega, Srbija nije na udaru nove oluje, kako su to jutros objavili pojedini (ili pak brojni?) mediji. Bespotrebno širenje panike, zarad klikova? Očekuje nas uobičajeno letnje premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva. Ostaje toplo i narednih dana, ali bez vrućine do četvrka, kada ćemo imati novi tropski talas, srećom kratkotrajan.

Da, biće pljuskova sa grmljavinom, ponegde obilnijih padavina sa jakim vetrom, eventualno uz vrlo kratkotrajno udare olujne jačine – koji ne mogu izazvati oštećenja na objektima. Može biti i sugradice, ali grada koji bi naneo štetu – ne, i to se ne može porediti sa situacijama od 13 i 19. jula, ili 21 i 22. jula.

Ipak, ne očekuju se nikakvi olujni ili orkanski udari vetra ili grad (led) – koji bi opravdali bombastične naslove ovog jutra. Klasično i uobičajeno premeštanje jednog hladnog fronta tokom letnjeg perioda godine. Zapadna Srbija bi trebala da dobije najviše padavina kada govorimo o celoj zemlji, ali i tamo uglavnom do 30mm.

Da se vratimo isključivo na Vojvodinu. U ponedeljak i utorak će biti malo do umereno oblačno i uobičajeno toplo vreme za ovo doba godine, uz duže sunčane intervale i suvo. U ponedeljak će duvati umeren severozapadni vetar, a u utorak slab do umeren, južnih smerova. Maksimalne temperature u ponedeljak će se kretati između 28 i 29°C, a u utorak od 30 do 32°C.

U sredu nova prolazna promena (verovatno u prvom delu dana) uz nešto kiše, i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Temperatura će biti u manjem padu, pa ćemo u najtoplijem delu dana meriti između 26 i 29°C.

Potom nas tokom četvrtka i petka, 3 i 4. avgusta, očekuje nagli porast temperatura, koje će biti tropske, a očekuju se i tropska noć samo u petak (Tmin >20°C). Tokom ova dva dana maksimalne temperature će se kretati između 34 i 36°C, a nije isključeno da ponegde bude izmereno i do 37°C.

Sve izvesnije jače zahlađenje sledećeg vikenda?

Nakon tropski toplih četvrtka i petka, ozbiljan udarac letu mogla bi zadati ciklonska aktivnost narednog vikenda. Oko putanje ovog ciklona modeli još uvek nisu usaglašeni, i zbog toga je ovaj izraženiji pad temperatura još uvek samo opcija.

Geopotencijal anomalija krajem sedmice (ECMWF) – tropicaltidbits.com

Verovatno je da ćemo imati najmanje 2 dana sa temperaturama ispod 25°C, dok će svakako uslediti prijatnije temperature ispod 30°C počevši od subote 5. avgusta. Moguće su značajnije padavine, u vidu kiše, pljuskova i grmljavine. Za sada ne postoje ozbiljnije indikacije za vremenske nepogode, ali još uvek je rano za priču o tome, obzirom na daljinu termina. Potom bi u ponedeljak došlo do delimično razvedravanja, uz prijatno toplo ili čak prohladno vreme, i pojačan severozapadni vetar.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *