Danas merimo najviše temperature u aktuelnom tropskom talasu, u drugom delu dana prete vremenske nepogode

Danas beležimo vrhunac aktuelnog tropskog talasa, te se ovog popodneva (15h) u Srbiji mere temperature između 34 i 38°C (ako izuzmemo planinske predele). Na području Vojvodine najvišu temperaturu meri Sremska Mitrovica, a u ostatku Srbije Valjevo. Sinoptička situacija, uz veće količine nakupljene toplotne i latentne energije, odnosno velike količine vodene pare u nižim slojevima, te istovremeni dolazak hladnog fronta pogoduje nastanku jakih sistema konvektivne oblačnosti odnosno oluja u drugom delu dana (MCS, SC).

U ovakvim uslovima, u manjim delovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te u većem delu Mađarske, Srbije (sa fokusom upravo na Vojvodinu), kao i Rumunije moguće su jake organizovane višećelijske oluje ili superćelije. ESTOFEX je za veći deo Vojvodine izdao lvl 3 upozorenja na opasne vremenske pojave, dok je RHMZ Srbije takođe reagovao narandžastim meteo-alarmom i upozorenjem.

U poslepodnevnim satima danas na području Vojvodine (i centralnog dela Srbije) očekuju se vrednosti ML CAPE OD  ~ 3000J/kg, Lifted index uglavnom između -4 i -8, dok je očekivano vertikalno smicanje vetra u sloju 0-6km i do  ~ 20m/s. Ovi parametri mogu doneti krupniji grad, veličine preko 5cm, i olujne udare vetra.

Na zapadu Srbije već je došlo do formiranja prvog olujnog sistema, koji će se u narednim časovima preko Mačve i Kolubarskoj okruga premeštati prema južnim delovima šireg područja Beograda. Istovremeno je došlo do formiranja dva Cb-a na jugozapadu Srbije.

U slučaju da dođe do burnog razvoja situacije koji zahteva aktivno praćenje i najavu, izdaćemo nowcasting prognozu u nastavku dana. Savetuje se praćenje radarskih slika odnosno mape padavina, kao i najave službenih izvora, te na vreme budite spremni i preduzmite mere zaštite.

Sutra i u ponedeljak konačno nas očekuju nešto niže i primerenije temperature, između 29 i 31°C u najtoplijem delu dana, dok od ponedeljka ne treba očekivati ni pojavu tropskih noći (minimalna temperatura će biti malo ispod 20°C).

Disclaimer: Republički hidrometeorološki Zavod Srbije jedini izdaje zvanične najave i upozorenja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

One comment

  1. Hvala za dobre prognoze i upozorenja o vremenskim nepogodama,koje štete svima,ali su posebno značajne našim poljoprivrednim proizvođačima.

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *