Danas kišovito, povremena kiša i tokom vikenda uz prave jesenje temperature

Nakon uglavnom suvog i sušnog vremena u prvoj polovini novembra, a što je bio slučaj i tokom najvećeg dela oktobra, došao je na red period nešto dinamičnijeg vremena sa povremenom kišom. U prvoj polovini novembra maksimalne temperature bile su gotovo ujednačene, oko 15°C. Narednih dana biće nešto hladnije, oko 10°C i niže, a tokom naredne sedmice postoje dani koji su kandidati za prve jutarnje mrazeve na 2m visine. Narednih dana vreme u regionu “diktiraće” sekundarni ciklon u oblasti središnjeg i južnog Jadrana, koji će se premeštati dalje na istok.

Danas će u Vojvodini preovladavati oblačno vreme, povremeno sa kišom, sve do večernjih sati kada se očekuje postepen prestanak padavina. Očekivanja su da će pasti 15 do 25mm kiše tokom petka što je zaista ozbiljna količina, naročito tokom dužeg sušnog perioda na koji smo navikli. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera, u večernjim časovima umeren i jak severozapadni, uz priliv hladnijeg vazduha. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 8°C, a maksimalne dnevne od 10 do 13°C.

Sinoptička situacija danas sredinom dana prema ECMWF modelu (tropicaltidbits.com)

U subotu će preovladavati pretežno do potpuno oblačno, ali uglavnom suvo vreme. Novi talas kiše očekuje se u kasnim poslepodnevnim, i naročito večernjim časovima, kao i u noći ka nedelji. U ovoj “turi” kiše, očekuje se još 10-20mm u proseku. Jutarnje temperature kretaće se između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 8 do 10°C. Duvaće umeren severoistočni vetar, koji će uveče biti u daljem jačanju.

U nedelju bez bitnije promene, pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, ali za razliku od petka i subote veče, radiće se uglavnom o slaboj kiši uz znatno manju količinu akumuliranih padavina, uglavnom do 5mm, jedino na jugu Banata do 10mm. Promene u prognozi za nedelju su moguće, i savetujemo praćenje naše trodnevne prognoze narednih dana. Duvaće umeren severni i severozapadni vetar.

Lokalno obilnija kiša tokom vikenda u regionu, naročito duž Jadranske obale ECMWF (meteologix.com)

Ukupno, do kraja aktuelne sedmice, jasno je da će na području Vojvodine pasti uglavnom između 25 i 35mm kiše, a poređenja radi, normala za novembar je uglavnom 40 do 50mm na nivou celog meseca.

DONIRAJ i POMOZI

Nije novo da se u ovo doba godine nalazimo u težem finansijskom položaju da pokrijemo troškove zakupa servera odnosno troškove našeg “boravka” na internetu. Zbog toga bi nam od velike pomoći bila vaša donacija u proizvoljnom iznosu putem neke od opcija na stranici Donacije. Najlakše i najbrže opcije sa procesuiranje jesu PayPal, zatim uplata u Raiffeisen banci, a zatim Patron ili uplata članarine Udruženja. Patreon opcija pruža stalnu mesečnu pretplatu, i dodatne mogućnosti za pretplatnika!

Promenljivo i prohladno naredne sedmice

U delu Vojvodine kiše može biti i tokom ponedeljka, dok bi u utorak ipak trebalo da se zadrži suvo vreme. Zapravo ćemo baš od 22. novembra biti pod uticajem novog ciklona, a koji će se formirati u oblasti Đenovskog zaliva (Đenovski ciklon). Očekuje se da će ovaj ciklon biti dosta dubok, sa pritiskom u centru ispod 980hPa. Centar ciklona će se potom preko severnog Jadrana uputiti ka Panonskoj niziji.

Sa ovakvom putanjom, realnije je da ciklon uslovi lokalno vrlo obilne padavine u Sloveniji, delovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i severnoj i središnjoj Italiji. U Vojvodini će duvati umeren i jak istočni i jugoistočni vetar.

Jak vetar u utorak u drugom delu dana sve izglednija opcija ECMWF (meteologix.com)

Jutra će biti hladna, uz minimume uglavnom između 2 i 4°C, i maksimalne temperature oko 10°C tokom ova dva dana. Više detalja u prognozi narednih dana.

Uz smirivanje vremena i uticaj novog anticiklona u drugoj polovini naredne sedmice moguća je pojava prvog i slabog jutarnjeg mraza (2m). Prizemni mraz smo uglavnom već imali (5cm), ali bi ovaj sledeće nedelje svakako bio konkretniji.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *