Danas ekstremne meteorološke prilike duž Jadrana, u Vojvodini večeras udari vetra preko 120km/h!

Pod uticajem snažnog ciklona u oblasti Velike Britanije, odnosno sekundarne ciklogeneze u Đenovskom zalivu, koja je bila u fazi jačanja tokom prethodne noći, kao i uz premeštanje hladnog fronta, duž Jadrana u Hrvatskoj, Crnoj Gori, ali i Albaniji, očekuju se olujni udari juga, uz (lokalno) obilne padavine. Kod nas kasno poslepodne i uveče vetar u jačanju, a najjači udari vetra očekuju se u noći ka ponedeljku i sutra ujutru.

Centar niskog pritiska nalaziće se danas negde na krajnjem severu Jadrana, dok se premeštanje hladnog područja iznad severnog i središnjeg Jadrana očekuje danas u drugom delu dana (što se uveliko i događa).

Olujni udari juga danas kasno popodne (WRF)

Tako je danas duž obale Jadrana duvao jak jugo, uz udare olujne, a ponegde i orkanske jačine, naročito ispred samog fronta. Nailaskom hladnog fronta, doći će do naglog slabljenja juga, te promene smera vetra na zapadni i severozapadni, uz advekciju hladnije vazdušne mase, i lokalno obilne padavine. Lokalno se očekuju i izraženi konvektivni procesi, uz pljuskove sa grmljavinom, koji će mestimično duž obale donositi obilnu količinu kiše.

Akumulacija padavina do noći ka ponedeljku (WRF)

Uglavnom se očekuje 30 do 60mm vodenog taloga za samo 12 sati, međutim u planinskim predelima nedaleko od obale Jadrana može pasti i dosta više.

Šta se očekuje kod nas danas i sutra?

Danas do kraja dana kod nas se zadržava malo do umereno oblačno vreme, a jače naoblačenje očekuje se u noći ka ponedeljku.

Tokom popodneva jugoistočni vetar je u postepenom jačanju, te će najjači biti tokom večeri i naredne noći ka ponedeljku. U većem delu Vojvodine očekuje se srednja brzina vetra između 9 i 12m/s (32-43km/h), sa udarima vetra između 20 i 25m/s (73-90km/h). Ovakvi udari vetra su olujne jačine, te mogu naneti (malu do umerenu) štetu drveću, ali i na objektima, kao što je recimo šteta na krovovima.

Međutim, glavni problem očekuje se na jugu Banata. U ovom delu Vojvodine večeras i tokom predstojeće noći udari vetra će povremeno dostizati i 40m/s (140km/h), što su udari vetra orkanske jačine. Ovakva snaga vetra može naneti značajniju štetu na objektima, pa značajna šteta može da se dogodi i na fasadama, uz odnošenje kompletnih krovova, i obaranje stabala drveća.

Najjači udari vetra u Vršcu zabeleženi su u januaru 1987.godine173km/h, a u novije vreme u februaru 2014. kada su iznosili 160km/h.
Olujni udari vetra večeras (WRF)

Sutra sa odmicanjem dana vetar će biti u postepenom slabljenju, ali i dalje će imati jake i olujne udare. Udari vetra sutra u drugom delu dana uglavnom neće prelaziti 15m/s (55km/h), a na jugu Banata 25m/s (90km/h).

Sutra u drugom delu dana, poslepodne i uveče, očekuje se kiša mestimično, ali ne očekuju se značajnije padavine – uglavnom do 5mm, samo ponegde i do 10mm, vodenog taloga za 12 sati.

Sneg u Homoljskim planinama

Kao i obično u košavskim situacijama, na krajnjem istoku zemlje zadržava se jezgro hladnijeg vazduha. Uz dodatnu advekciju hladnog vazduha sutrašnjim prelaskom hladnog fronta, u ovom delu zemlje će biti još malo hladnije, pa će se tako visina snežne granice (nulte izoterme) sutra u drugom delu dana spustiti dosta nisko, na oko 200m nadmorske visine.

Snežni pokrivač u utorak ujutru (WRF)

Tako niži predeli ovog dela zemlje mogu očekivati formiranje manjeg snežnog pokrivača visine do 5cm, dok će već u brdsko-planinskim predelima, snega biti dosta više, uglavnom između 10 i 15cm, a lokalno i do 30cm.

Vetrovito bar do četvrtka

U utorak i sredu i dalje će duvati umeren do jak jugoistočni vetar, koji će nakon kratkog predaha u utorak u sredu imati ponovo udare olujne jačine. Prestanak košave treba očekivati u četvrtak, 10. decembra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *