Da li ste napunili bazene? Sledi alarmantan TROPSKI TALAS

Još tokom petka zadržava se promenljivo vreme, uz manju verovatnoću za pljusak praćen grmljavinom. U danima vikenda uslediće potpuna stabilizacija atmosfere, uz pretežno sunčano vreme, a od nedelje i sve toplije. Tokom vikenda i u ponedeljak će jutra biti još uvek prijatna, dok se od utorka očekuje i pojava tropskih noći.

Danas se očekuje malo do umereno oblačno, toplo i sparno vreme, ali još uvek bez vrućine, što će biti slučaj i u subotu. U petak posle podne postojaće uslovi za lokalne pljuskove praćene grmljavinom, dok se u večernjim časovima očekuje potpuna stabilizacija. Maksimalne temperature danas i sutra kretaće se između 28 i 30°C, a minimalne u subotu uglavnom od 15 do 18°C. Duvaće slab do umeren vetar severnih smerova.

U nedelju će jutro još uvek biti prijatno, uz minimume između 16 i 18°C, a maksimalne temperature će prelaziti 30 stepeni, i kretaće se između 30 i 32°C. Duvaće uglavnom slab vetar severnih smerova, uveče u okretanju na zapadni.

Početkom naredne sedmice biće pretežno sunčano i sve toplije vreme, minimalne temperature još u ponedeljak ostaju ispod 20°C, dok će se maksimalne dnevne kretati od 33 do 35°C. Utorak će biti još topliji, uz maksimalne temperature između 35 i čak 37°C. Slični maksimumi očekuju se i u sredu, biće tropski toplo, a uslediće i još jedna tropska noć, uz minimume između 22 i 24°C. Pljuskova sa grmljavinom moglo bi biti u sredu.

Odstupanje od normalne temeprature na 850hPa u sredu 12.07 (ECMWF / tropicaltidbits.com)

Tropske temperature verovatno će se nastaviti i u drugom delu naredne sedmice, i to uz gotovo svakodnevne maksimume >35°C, tako da je reč o zaista potencijalno opasnom tropskom talasu, koji može imati negativan uticaj i na zdrave ljude, a kamoli na hronične bolesnike, malu decu, i starije generacije. U većini dana će to biti propraćeno i povećanom vlažnošću vazduha, tako da bi u pojedinim danima subjektivni osećaj mogao ići i do 40°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *